Štatistiky o Slovákoch hovoria, že takmer polovicu komunálneho (zmesového) odpadu v našej domácnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad. Zo smetiakov a kontajnerov putuje na skládku, kde hnije a prispieva k vzniku skleníkových plynov.
Preto sa my, aj všetci ľudia, ktorí sa snažia žiť s vytváraním “menej odpadu” (zero-waste) určite zamýšľame, či sa bioodpadu z kuchyne nedá zbaviť aj iným spôsobom, než len vyhodením do koša.
Áno, dá sa. Tak, že bioodpad sa zhodnotí a stane sa z neho užitočný materiál – hnojivo alebo krmivo. Preto je vyslovene škoda hádzať ho do koša.
Na dedinách sa dá odpad z kuchyne zhodnotiť celkom jednoducho – dá sa domácim zvieratám alebo sa hodí do kompostéra na záhradku. V bytoch je to však problém – máloktoré sídlisko má k dispozícii komunitné kompostéry a chovať dážďovky vo vermikompostéri tiež nemusí byť pre každého.
Ak bývate v meste, nemáte možnosť kompostovať na záhrade alebo vo vermikompostéri a záleží Vám na životnom prostredí, riešením pre Vás môže byť Foodcycler – elektrický kompostér.
Foodcycler vyrieši spracovanie bioodpadu z domácností, ale môže byť užitočný aj pre mnohé firmy, úrady, organizácie a rôzne iné pracoviská, ktoré zmýšľajú ekologicky, no nemajú vlastný kompostér či zavedený zber rozložiteľného odpadu.
Aké sú vlastnosti Foodcyclera?
Foodcycler je ideálny najmä do bytu, pretože je malý, skladný a nezaberie veľa miesta. My sme ho skúsili umiestniť na kuchynskú linku a na dlažbu do rohu miestnosti. Môže sa položiť prakticky kamkoľvek, ale nesmie byť opretý tesne pri stene – nechali sme mu cca 20 cm priestoru zo zadnej strany.
Kompostér je na elektrinu. Mnohí si povedia, že určite veľa “žerie” a ani to nie je ideál pre životné prostredie. Ale za svoj cyklus (4-6 hodín) naozaj spotrebuje minimum energie (1kW) – ešte menej ako umývačka alebo práčka.
Vždy v letných mesiacoch mávame problém s vínnymi muškami – stačí nechať niečo položené na linke a hneď sa tam objavia. Nehovoriac o tom, ak ľudia vyhadzujú bioodpad do koša – musia ho potom vynášať každý deň, kvôli muškám aj kvôli zápachu. Vo Foodcycleri sa nám mušky neobjavili – hneď ako sme nazbierali plné vedierko bioodpadu popri varení, zatvorili sme poklop a nechali sme ho pracovať.
Hoci sa to uvádza ako jedna z hlavných výhod, aj tak sme boli prekvapení, že proces spracovávania odpadu v kompostéri naozaj nie je “cítiť”. Pracuje bez akéhokoľvek zápachu vďaka uhlíkovým filtrom. Ak je po cca 4-6 mesiacoch nejaký zápach cítiť, je to signál, že treba filtre vymeniť.
Čo sa týka hlučnosti spotrebiča – nepredstavujte si žiadne sekanie, drvenie ani fúkanie. Prístroj je vcelku tichý, možno o trošku tichší ako umývačka. Ak máte doma radi zapnuté rádio, televíziu, alebo Vám doma kričia deti, ani ho nie je počuť. 🙂 Ak by niekomu predsa len to jemné “vrčanie” vadilo, môže ho nechať pracovať v noci.
Čo sa stane s bioodpadom, ktorý vložím do kompostéra?
Otázka, na ktorej odpoveď sme boli veľmi zvedaví aj my. Keď sa povie slovo “kompost”, v mysli sa nám vybaví čierna hlina alebo rašelina. Tento elektrický kompostér však nerobí takýto kompost v pravom zmysle slova.
Foodcycler náš bioodpad za pár hodín premenil na suchý substrát. No čo si pod tým predstaviť? 🙂
Kompostér funguje na princípe zohriatia, vysušenia a rozdrvenia bioodpadu. Toto všetko sa deje pri vysokej teplote, čím sa zároveň zabezpečí “hygienizácia odpadu” – čiže akási dezinfekcia (ak tam vložíte aj zvyšky vareného jedla alebo mäsa, znamená to, že výsledok bude nezávadný – nebude ďalej nijako pracovať).
Vyberateľné vedierko sme naplnili po naznačenú rysku. Nádobka má objem 2 litre. Po 4 hodinách cyklu sa objem bioodpadu zmenšil až o 90%. Naspodu vedierka zostala vysušená zmes podobná sypanému čaju.
Substrát môžeme skladovať a potom ho použiť na hnojenie kvetov v záhrade, v kvetináčoch alebo nasypať pod stromy pred panelákom. V prírode je jednoducho a rýchlo rozložiteľný.
Čo do Foodcyclera dávať a čo, naopak, nespracuje?
Kompostér spracuje rastlinné zvyšky a narozdiel od iných spôsobov kompostovania, aj zvyšky živočíšneho pôvodu. Poradí si s kúskami mäsa, mliečnych výrobkov či s drobnými kosťami.
Otestované máme napríklad šupy zo zeleniny – cibuľa, uhorka, rajčiny, kaleráb, zemiaky, šupky a ohryzky z ovocia – jabĺčko, banán, pomaranč, melón (túto sme radšej nasekali na menšie kúsky), odrezky z hríbov, rybacie kosti, kúsky kuracích kostí, vaječné škrupiny, odrezky mäsa a syra.
Do kompostéra môžeme vložiť aj vňate zo zeleniny (pór, mrkva, petržlen) – no je nutné ich nasekať na kratšie kúsky. Dlhé pevné kusy by sa mohli namotať na “miešač” a zabrániť tak správnemu fungovaniu kompostéra.
Jediné, čo Foodcycler nedokáže spracovať sú veľké tvrdé kosti (bravčové, hovädzie), kukuričné klasy a šupy z nich, sladkosti, žuvačky, tvrdé kôstky (avokádo, broskyňa, slivka…), tvrdé škrupiny z orechov a kuchynské oleje/tuky vo veľkom množstve.
Tento bioodpad vyhadzujeme do zmesového odpadu. Drobné škrupiny a kôstky dávame do prírody (ak ideme na prechádzku do lesa a podobne).
My sme s Foodcyclerom boli spokojní. Za jedinú nevýhodu považujeme to, že 2-litrové vedierko môže byť malé pre viacčlenné rodiny, ktoré varia vo veľkom a často. Kompostér by u nich pracoval asi každý deň. 🙂
Ak Foodcycler zaujal aj Vás, pre podrobnejšie info kliknite sem alebo na: www.greenhome.sk/foodcycler/ .
Autor: Darina Poláčková
Foto: Miroslav Knap, Darina Poláčková, Ema Martáková