Bez odpadu

Prečo si vybrať antikórovú termofľašu – výhody a vlastnosti

Žiadne míňanie plastových fliaš. Nie je to pekná predstava?

Namiesto desiatok PET  fliaš ročne máte stále jednu a tú istú, ktorú napĺňate podľa potreby.  Antikórová termofľaša Vám totiž vydrží roky.

 

Bez zdravotného rizika

Nemusíte sa báť škodlivých látok, ktoré by mohli byť v styku s horúcou tekutinou uvoľnené do nápoja tak, ako je to pri plastových fľašiach. Antikór je stabilný aj pri kontakte s horúcimi nápojmi.

 

 

Výhody termofliaš:

 

  • Vyrábajú sa v piatich rôznych veľkostiach – od 260ml do 1500ml.

Najmenšie fľaše sú určené pre deti alebo ako záchrana do kabelky. Ich objem je asi ako objem väčšieho hrnčeka. Pollitrovky sú najčastejšie používané fľaše – niekto si radšej zoberie dve malé fľaše ako jednu väčšiu aj na celodenný výlet. Takže táto fľaša je určite ako prvá najvhodnejšia. Pri väčších objemoch treba počítať s tým, že hmotnosť vody vo fľaši môže niekomu vadiť (pri 1500ml fľaši už k ústam dávate takmer 2kg závažie). Na druhej strane môže takáto fľaša plniť funkciu rezervoára vody a budete si z nej prelievať vodu do menšej fľaše, ktorú následne používate na pitie. 500ml +1500ml fľaša už je dostatočná zásoba vody na celodenný výlet mimo civilizáciu.

 

  • Sú nerozbitné, no pri veľkom páde sa môžu poškodiť termoizolačné vlastnosti fľaše.

Fľaše toho znesú naozaj veľa, ale závisí od konkrétneho nárazu. Máme doma fľaše, ktoré vyzerajú akoby po nich dupal slon a stále držia nápoj v požadovanej teplote. Máme však aj fľašu, na ktorej nie je vidieť, že spadla a napriek tomu sú už jej termoizolačné vlastnosti pasé. Ale aj napriek tomu ju bez problémov používame. Dávame do nej horúci čaj a rátame s tým, že rýchlejšie vychladne.

 

  • Udržia nápoj horúci 12 hodín a studený v lete až do 24 hodín.

To, ako dlho sa budete tešiť  z horúceho čaju závisí od konrkétneho modelu fľaše . Údaje o tom nájdete v tabuľke nižšie.  My si doma vyberáme zásadne fľaše s lepšou izoláciou. Čaj ostane v týchto fľašiach prekvapivo dlho horúci. Na to treba myslieť už pri jeho nalievaní do fľaše. Pretože ak ráno zalejete vriaci čaj, do obeda sa z fľaše nenapijete. A druhé prekvapenie príde v lete – do ruky chytíte horúcu fľašu, pretože ste ju zabudli na slnku a čuduj sa svete, vo vnútri je osviežujúca ľadovo chladná voda 🙂

 

  • Termosky sú dvojstenné – povrch nepáli ani pri horúcom nápoji.

Preto treba byť opatrný. Môžete sa popáliť horúcim čajom, hoci termoska je úplne studená.

 

  • Vyrobené sú z nezávadného kvalitného materiálu – antikoro 18/8 alebo 304, ktoré sú  určené aj pre styk s potravinami.

Fľaše sú z antikora (nerezu), z ktorého máte doma napríklad príbor. Neuvoľňujú teda do nápoja žiadne toxické látky. Nemôžete do fliaš dávať však čokoľvek a kedykoľvek. Všeobecná rada znie, nedávajte do fliaš to, čo v nich za ideálnych podmienok môže skysnúť. Kvasenie je bakteriálny proces. Keď do fľaše dáte napríklad teplé mlieko, to ostane teplé niekoľko hodín, počas ktorých sa baktérie vo fľaši namnožia a mlieko znehodnotia.  Rovnako ak ste citliví na chute, kyslý džús môže reagovať s fľašou a vy môžete cítiť kovovú pachuť. Výrazne slaná voda vo fľaši môže viesť ku jej korózii. Preto neodporúčame  nosiť v nej často kyselky.

 

 

  • Jednoduché uzatváranie na závit – zavrieť fľašu zvládnu aj deti.

 

K väčšine značiek fliaš vieme zabezpečiť aj náhradné vrchnáky (v prípade, že sa Vám opotrebujú alebo stratia). Hoci majú fľaše podobný tvar, líšia sa práve vrchnákom. Niektoré obsahujú plast, iné nie. Tiež termoizolačné vlastnosti fliaš značne od vrchnáka závisia. Prehľad nájdete v tejto tabuľke:

 

 

 

Starostlivosť o termofľašu

Ľahko sa čistí – s akoukoľvek kefou na fľaše a čistiacim prostriedkom, octom s horúcou vodou alebo sódou bikarbónou fľašu a vrchnák dokonale vyčistíte a vydezinfikujete. Ak v nej chcete nosiť ochutené nápoje, je samozrejme nutné ju čistiť častejšie.

Ak v termofľaši nosíte napríklad sladký čaj s citrónom, treba fľašu pravidelne prečistiť vriacou vodou, pretože sa tam môžu množiť baktérie (majú na to ideálne podmienky – teplo a dostatok potravy v podobe cukru).

Termofľaše nie sú konštrukčne uspôsobené na umývanie v umývačke. Treba ich čistiť iba ručne. Umývanie v umývačke môže viesť nielen k poškodeniu povrchovej úpravy ale najmä k strate termoizolačných vlastností. A to Vám za pár minút navyše pri umývaní určite nestojí.

Vnútro vrchnáka sa dá vyčistiť napríklad tenučkou kefkou alebo vatovou tyčinkou.

 

 

Niektoré dizajny sú náchylnejšie na poškriabanie – aby čo najdlhšie vydržali v top stave, môžete ich nosiť v ochrannom vrecúšku.

Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť nasledujúce video, kde uvidíte prehľad našich fliaš a niektoré dôležité detaily na jednotlivých modeloch.

 

 

Test termofliaš

Urobili sme test našich momentálne predávaných 4 značiek termofliaš. Aby to bolo porovnateľné, testovali sme iba veľkosť 500ml. Na začiatku testu fľaše mali izbovú teplotu cca 20°C. Zohriali sme vodu v hrnci na teplotu 90°C a následne do každej fľaše sme naliali presne 500ml aj keď by sa tam zmestilo ešte kúsok viac. Počas celého testu sme fľaše skladovali v chladničke pri teplote 10°C.

 

najlepšia termofľaša
Testovali sme tieto 4 značky Dora’s, Made Sustained, Time’UP, Qwetch

 

Prvý krát sme fľaše otvorili po dvoch hodinách a namerali sme 66-68°C. Tento začiatočný pokles teploty vody bol zrejme spôsobený prelievaním a úvodným zohriatím vnútra fľaše. Aj ďalšie merania boli po dvoch hodinách,  kedy sme fľaše vybrali z chladničky, asi na 20sekúnd otvorili a merali teplotu pyrometrom. Test sme ukončili po 24hodinách, kedy podľa teplomera mala voda vo vnútri od 28-40°C a na pocit bola voda ešte príjemne teplá.

akú vybrať termofľašu

 

Aj v teste sa ukázalo, že všetky 4 fľaše držia teplo veľmi dobre. Sú tam mierne rozdiely, ktoré v praxi sú nepoznateľné.

Ak máte nejaké otázky, dajte nám vedieť na e-mail info@prijemneveci.sk.

Zodpovedne  zodpovieme. 😊

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *