Bez odpadu

Nakupovanie bez odpadu

Aj vy ste si už všimli, koľko odpadu si prinesiete domov pri bežnom nákupe v supermarkete? Igelitky, mikroténové sáčky na zeleninu, sáčky na pečivo a každý produkt zabalený vo farebnom obale, niekedy aj viacnásobne a úplne zbytočne… Dá sa tomu vyhnúť? Nakupovať inak?

Základom je mať u seba látkovú tašku. Vo vašej kabelke nezaberie skoro žiadne miesto a vy sa bez problémov vyhnete nákupu ďalších igelitiek. Stačí si vybrať tašku v obľúbenej farbe a dizajne a pri ceste z nákupov budete vyzerať o veľa štýlovejšie ako s igelitkou.

Ďalším praktickým pomocníkom sú látkové sieťky na zeleninu a ovocie. Svoju zdravú dávku vitamínov si môžete navážiť priamo do nich a čiarový kód nalepiť na sieťku alebo na zaťahovaciu šnúrku. Vyhnete sa tak veľkému množstvu mikroténových sáčkov a často zožnete aj pochvalu pri pokladni.

Vrecká si môžete aj ušiť zo starej záclony – budú naozaj originálne 🙂

Pečivo si môžete nakúpiť do rovnakých látkových sieťok alebo do špeciálnych plátenných vreciek z biobavlny. Tieto sú výhodné hlavne pri drobivom a celozrnnom pečive, ktorého drsný povrch a semiačka by sa vám do sieťok zachytávali. Sú výborné aj na následné skladovanie pečiva – stačí ich vo vrecúšku vložiť do chlebníka a vydržia vám chutné aj niekoľko dní.

A pokiaľ nakupujete syr, salámu, tresku či bryndzu na váhu, tak si nezabudnite priniesť svoju vlastnú dózu. V menších obchodíkoch vám tieto produkty radi navážia do vašej nádobky a vy ušetríte prírodu od ďalšieho zbytočného plastového odpadu.

Na Slovensku už vzniklo aj viacero bezobalových predajní. Predávajú strukoviny, obiloviny, oriešky a sušené ovocie na váhu. Stačí si priniesť vlastné vrecúška a nádobky. Mapu takýchto obchodov nájdete online, stačí do google zadať “bezodpadová mapa”.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *