Ako na menej plastu

Umývanie riadu inak

Málokoho asi prekvapí, že najšpinavším miestom v kuchyni je drez a špongia na umývanie riadu. Mali by sme ho teda po každom použití vydrhnúť a poriadne sa starať o svoju hubku na riad. Je v nej živná pôda pre baktérie, keďže je neustále vlhká a zachytávajú sa v nej zvyšky jedla. Rôzne vedecké štúdie dokonca odporúčajú menenie hubky raz za týždeň. Ale viete si predstaviť tú kopu odpadu, ktorý je ešte navyše nerecyklovateľný? Existuje však aj lepší spôsob. Úplne prestať používať klasickú hubku! Nebojte sa, nechceme vás nahovárať na vylizovanie tanierov a hrncov. Hlavne šálky by asi zvládlo len zopár rekordmanov 😉

Našťastie už existujú aj pomôcky na umývanie riadu z čisto prírodných materiálov. Sú krásne, zdravotne nezávadné a na konci života ich môžete s ľahkým srdcom skompostovať.

Na bežné umývanie riadu môžete používať  kefu s mäkkými štetinami. Vďaka dlhej rúčke si pri umývaní riadu nemusíte máčať ruky v horúcej vode. Jej hlava je vymeniteľná a tak ju po doslúžení môžete skompostovať a na starú rúčku namontovať novú hlavu. Šetríte tak nielen svoju peňaženku ale aj prírodné zdroje.Na hrubú špinu na plechu či na liatinovej panvici môžete používať drevenú kefu. Kefy s tvrdšími rastlinnými štetinami pripomínajú drôtenku,A keď sa vám v kuchyni podaril ozajstný husársky kúsok a pripečené jedlo v hrnci nie a nie pustiť, nasypte do hrnca sódu bicarbónu, nechajte pôsobiť pár hodín a potom hrniec ľahko vyčistíte.

Bambusová škrabka na hrnce  Vám pomôže odstrániť aj hrubšie kusy pripečeného jedla na pekáči. Je vyrobená z jedného kusu bambusu a teda neobsahuje žiadne lepidlá či iné chemikálie. Bambus je veľmi pevný prírodný materiál, no zároveň hladký a teda nepoškriabe povrchy. Okrem toho je odolný voči vode a nečistotám, takže škrabka vám vydrží naozaj dlho.No a najlepšia vec na záver. Lufa! 

Zabudnite na smradľavú umelohmotnú hubku. Lufa je špeciálny druh popínavej rastliny, ktorej plody vyzerajú podobne ako cuketa. Ak vydržíte a nezjete ju, keď je ešte mladá, tak sa vám odmení veľmi zaujímavým plodom. Po dozretí totiž jej koža zhnedne a môžete ju veľmi ľahko ošúpať. Vnútri sa skrýva vysušená pórovitá hmota, ktorá dokonale nahradí špongiu. Stačí si z nej nastrihať menšie kúsky a môžete umývať riad do aleluja. Alebo si môžete kúpiť zlisovanú obšitú verziu, ktorá naozaj pripomína hubku. Na prvý dotyk sa vám bude zdať tvrdá, ale pri kontakte s vodou krásne zmäkne a pení. Dá sa použiť nielen na umývanie riadu, ale aj na peeling v kúpeľni. A keďže je to prírodný pórovitý materiál, tak veľmi rýchlo schne a vďaka tomu máte nad baktériami vyhraté. V plnom nasadení vám vydrží aj mesiac a po doslúžení ju môžete hodiť na kompost.

A k ekologickým pomôckam patrí aj ekologický prostriedok na umývanie riadu. Výrobky od českého výrobcu Feel Eco sú ekologicky šetrné a vysoko účinné. Nová progresívna receptúra využíva výhradne ľahko biologicky rozložiteľné a netoxické suroviny.

Na klasické ručné umývanie riadu si môžete vybrať z niekoľkých vôní a dokonca aj rôzne veľkosti balenia (od 500 ml do 5 litrov). Feel eco v dTeste porazilo v účinnosti aj klasickú Jar či Pur, takže umývať eko neznamená menej efektívne…

Ale môžete si prostriedok aj načapovať do vlastnej nádoby v niektorom z bezodpadových obchodov.

A samozrejme, že k riadu patria aj utierky  – nie tie papierové, ale klasické bavlnené, ktoré môžu byť ozdobou Vašej kuchyne…

Ale pozor! Je možné, že po objavení týchto nových možností vás umývanie riadu začne baviť! 🙂   

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *