Ako na menej plastu

Vlasy sú korunou krásy – starajte sa o ne v súlade s prírodou

Rozmýšľali ste už nad tým, ako sa starať o svoje vlasy v súlade s prírodou? Nezaťažovať ich zbytočnou chémiou a zároveň ich mať krásne, lesklé a zdravé? Našťastie už máme na trhu aj kvalitné a účinné prírodné alternatívy v spojení so snahou o bezodpadový životný štýl.

Ak sa však chcete zbaviť zbytočného plastového obalu, tak môžete vyskúšať šampúch od slovenskej značky Ponio, ktorý je balený iba v papierovej krabičke z recyklovaného papiera. Je to vlastne tuhé prírodné mydlo na vlasy, ktoré plnohodnotne nahradí klasické tekuté šampóny. Jediné, čo mu chýba je voda 🙂

 

 

Vyberte si podľa typu vlasov a svojej obľúbenej vône. Na výber sú sladkasté, kvetové či bylinkové vône a aj verzia pre problematickú pokožku. Používa sa jednoducho – stačí ním pošúchať mokré vlasy a okamžite začne peniť. Potom už postupujete ako pri klasickom šampóne. Je jasné, že každému vyhovuje niečo iné, no šampúch sa Vám bude hodiť minimálne pri cestovaní, keďže si ho môžete bez problémov zobrať aj do palubnej batožiny a neriskujete ani nehodu v kufri.

Aj vám často elektrizujú vlasy? Vedeli ste, že to môže byť spôsobené používaním umelohmotného hrebeňa? Na rozčesávanie a úpravu účesu je najlepšie použiť jednoduché drevené kefy a hrebene.

Ak chcete mať hebké a zdravé vlasy, určite používate  šampón, kondicionér, balzam, tužidlo… Avšak vplyv hrebeňa alebo kefy je minimálne tak dôležitý ako kozmetiky. Plastové  a kovové hrebene či kefy  na vlasy môžu poškriabať citlivú pokožku  Vašej hlavy. Čo je teda lepšie?

Kefy, ktoré ponúkame, sú vyrobené z dreva napusteného prírodným olejom s drevenými ostňami alebo štetinami  vyrobenými  z diviačej srsti.

 Drevené ostne

Zaoblené drevené ostne jemne masírujú pokožku počas česania a nehrozí poranenie pokožky . Sú zapustené do prírodnej gumy, ktorá má antistatické vlastnosti, takže nespôsobujú ježenie vlasov.  Drevo slabo akumuluje teplo pri  fénovaní, preto nedochádza k poškodeniu vlasov teplom. (Pri  fénovaní používajte iba jemne teplý vzduch, lebo horúci vzduch spôsobuje stratu lesku vlasov).

 Diviačie štetiny

Výborné sú aj kefy s prírodnými štetinami z diviaka – sú to najlepšie, čo môžete dopriať svojim vlasom. Sú dostatočne pevné aj jemné, aby Vaše vlasy boli rozčesané a nepoškodili Vašu pokožku.  Počas česania uvoľníte z pokožky a vlasov špinu a prach. Korienky vlasov produkujú maz, ktorý kefa počas česania jemne roztiera po vlasoch. Tým predchádzate lámavým, suchým vlasom či rozštiepeným končekom. Vaše vlasy sa stávajú  hebkejšie.

Existuje aj vegánska verzia s rastlinnými štetinami.

 

 Ako sa česať?

Je dôležité sa česať vždy v predklone, proti smeru rastu vlasov. Začíname pri krku, pri korienkoch vlasov a pomaly vedieme kefu  až ku končekom vlasov. Jednou rukou je kefujeme vlasy, druhou ich uhládzame. Výsledok je jasný hneď po česaní – vlasy sú bohatšie a hebkejšie.

Počuli ste už radu, že pred umývaním vlasov si ich treba stokrát prekefovať? Pri klasických kefách je táto rada zbytočná, keďže vlasy nečistia. Diviačie štetiny však odstraňujú z vlasov prach a špinu, takže následné umývanie vlasov je účinnejšie.

 Akú kefu si vybrať?

Všeobecne sa pre krátke a stredne dlhé vlasy sa odporúča kefa so štyrmi až ôsmimi radmi štetín. Pre dlhé vlasy je vhodná kefa s ôsmimi až desiatimi radmi štetín. Ale záleží tiež na osobných preferenciách, no čím sú vlasy hrubšie a dlhšie, tým by mali byť štetiny dlhšie a kefa resp. hrebeň dlhší.

 Ako sa starať o kefu?

Najprv je nutné odstrániť všetky zamotané vlasy a prachové časti – napr.  čistiacimi pazúrikmi na kefy.

Pripravte si teplú vodu, mydlo alebo prírodný šampón bez silikónu. Štetiny kefy ponorte do vody, a kefou jemne pohýbte  tak, aby  drevená časť kefy nebola  ponorená vo vode. Potom ju poriadne opláchnite pod čistou vodou – opäť pozor, aby sa príliš nenamočilo telo kefy.

Po vyumývaní  kefu nechajte vyschnúť štetinami nadol alebo zavesenú pri izbovej teplote. Sušenie kefy na tepelnom zdroji vedie k jej znehodnoteniu.

 

No a v každej rodine, ktorá má školopovinné deti, sa občas vyskytne nepríjemná záležitosť zvaná vši. Vtedy je neoceniteľným pomocníkom hrebeň Nitty Gritty (tzv. všiváčik), ktorý bol navrhnutý práve na boj proti všiam. Je naozaj veľmi hustý, pevný a dokáže odstrániť nielen živé vši, ale aj roztlačiť vajíčka ešte pred vyliahnutím vší. Tým efektívne zabraňuje ich množeniu vo vlasoch.

 

 

Chcete si pred vyrazením na akciu ešte skontrolovať svoj účes aj zozadu? Stačí použiť toto krásne drevené zrkadlo!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *