Návody

7 tipov, ako bojovať s plastovým znečistením

Koľko vecí nájdete voľne v prírode po ľuďoch, čo žili niekedy od roku 1900 p.n.l do roku 1900 n.l.?

A koľko stôp nájdu ľudia v roku 3000 po ľuďoch, čo žijú na zemi v 20. a 21. storočí? Mnoho. A z väčšiny asi nebudú nadšení – plastové vrecká, obaly, misky, fľaše, izolácia domov – plno hormonálnych disruptorov, ťažkých kovov a chemikálií, ktoré znečisťujú pôdu a vodu.

 

Čo proti tomu môžete urobiť Vy?

1. Nahraďte plasty v kuchyni a v dome – vyhnite sa plastom a používajte pomôcky a predmety z dreva, nerezu, keramiky a skla.

2. 3S – Svoje so sebou – prineste si svoju slamku, pohár, fľašu, tanier… Vyhnite sa jednorázovým plienkam, vreckovkám baleným v plaste, vlhčeným utierkam z plastovej látky, plastovému riadu, vreckám, taškám… To všetko môžete mať na opakované použitie z bavlny, nerezu, skla.

3. Redukujte a až potom recyklujte. Recyklácia plastu nie je trvalo udržateľným riešením, pretože plasty recykláciou degradujú. Tiež výroba nového plastu je lacnejšia ako recyklácia plastu na iný výrobok. Najefektívnejšie bude, ak znížite množstvo používaných a vyhadzovaných plastov. Ak sa plast nedá nahradiť, vyberajte taký, ktorý sa dá použiť mnohokrát a až v poslednom kroku recyklujte.

4. Zmeňte kultúru – pýtajte si kávu, čaj, džús do skleneného alebo keramického pohára. Odmietnite nadbytočné obaly v obchode. Šírte kampane za boj proti plastovému znečisteniu medzi svojimi priateľmi.

 

 

5. Dobrovoľníčte. Zapojte sa do dobrovoľníckych aktivít pri čistení svojho mesta, okolia, vody…(napr. https://www.facebook.com/zelenahliadka/ ). Buď takú akciu sami zorganizujte alebo len tak pri potulkách prírodou, ulicami, pozbierajte odpad po zemi…

6. Podporujte plastové zákazy a poplatky. Politika je najúčinnejší nástroj v boji proti plastovému znečisteniu. Navrhnite svojim miestnym, lokálnym, štátnym politikom, aby podporovali hospodárne používanie plastových obalov. V zahraničí už mnohé mestá obmedzujú používanie jednorazového riadu, fliaš. Francúzsko od roku 2020 zakazuje použitie klasických jednorazových plastových tanierov, príborov – budú musieť byť z kompostovateľných plastov.

7. Vyvíjajte tlak na výrobcov a predajcov – firmy vedia byť šikovnejšie v nahrádzaní plastových obalov papierovými. Napíšte list, tweet, poznámku na Facebook, že by ste uvítali balenie výrobku bez plastových súčastí. Dajte prednosť tomu, kto využíva ekologickejšie spôsoby balenia.

Každý z nás vie urobiť veľa…

Preložené a upravené podľa http://www.earthshare.org/2016/09/plastictips.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *