Ako na menej plastu

Plastové fľaše v lete – zlá voľba

V súčasnosti nájdete na trhu nepreberné množstvo nápojov, ale takmer všetky majú rovnaký obal – PET (polyetyléntereftalítovú) fľašu. Je lacná, ľahká, nerozbitná. A keď sa Vám poškodí, v obchode si kúpite druhú za pár centov aj s chutným obsahom. Má to však háčik – vplyv na Vaše zdravie.

Pri výrobe PET fliaš sa ako katalyzátor používa oxid antimonitý – jeho stopy ostávajú v obale a pri vyšších teplotách prostredia (fľaše na slnku či v aute) sa uvoľňuje do nápojov. Je karcinogénny a spôsobuje chromozomálne poruchy. Deti žien, ktoré boli vystavené vyšším dávkam oxidu antimonitého, mali v prvých 12 mesiacoch spomalený vývoj. A hoci pri teplote 22°C  jeho množstvo v 0,5L nápoji je minimálne, so stúpajúcou teplotou prostredia sa radikálne zvyšuje. Rovnako sa uvoľňované množstvo oxidu antimonitého  zvyšuje pri poškodených fľašiach – čím dlhšie fľašu používate, tým viac oxidu antimonitého dostanete do tela.

A hoci sa PET fľaše ľahko recyklujú, v súčasnosti zamorujú naše životné prostredie viac ako dosť: na Slovensku sa predá ročne cca 400 miliónov PET fliaš, z čoho sa zrecykluje iba 45%. Zvyšok skončí na skládkach a v spaľovniach.

Žiaľ, hoci polykarbonáty obsahujú bisfenol A (BPA), ktorý preukázateľne spôsobuje problémy s vývinom mozgu a hormonálneho systému detí pred i po narodení, takmer všetky dojčenské fľaše na mlieko či detské nápoje sa vyrábajú práve z nich, keďže sú vzhľadovo podobné sklu, ale sú ľahké a nerozbitné. BPA je hormonálny disruptor – spôsobuje pokles spermií u mužov,  u žien zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Proti dojčenským fľašiam hovorí aj ďalší argument: dlhodobé dojčenie je veľmi prospešné pre ženu aj pre bábätko – výrazne znižuje riziko rakoviny prsníka dojčiacej matky a poskytuje dieťaťu optimálny prísun všetkých živín a podnetov pre rozvoj jeho nervovej sústavy.

 

Tak z čoho by ste mali v lete piť?

Zo sklenených alebo antikórových fliaš či pohárov, ktoré sú zdravotne nezávadné, a vďaka ich opakovanému použitiu pomôžete sebe i životnému prostrediu. Vďaka širokej ponuke dizajnu na trhu si môžete vybrať fľašu celkom podľa Vášho vkusu.

 

 

Nerezová /antikorová fľaša je, podobne ako sklenená, ľahko udržiavateľná, ľahká a prakticky nezničiteľná. Nevýhodou antikorových fliaš je ich vysoká tepelná vodivosť – nápoje v nich rýchlo chladnú alebo sa ohrievajú, podľa teploty okolia. To však nehrozí pri antikoróvých fľašiach, ktoré sú vyrobené z dvojstenného antikóru a dobre držia teplotu nápoja – v zime nebudete piť ľadový čaj a v lete teplú vodu 🙂 Rozmer fľaše je pri tom porovnateľný s fľašou bez izolácie.

Sklenené fľaše sú krehkejšie, hoci sú vyrobené z kvalitného borosilikátového skla – sú preto ľahšie a odolnejšie ako klasické fľaše.

 

 

Zdroje:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287398609530898#.UbTwpkAwdlw

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17707454

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702426/

http://lukezajac.blog.sme.sk/c/295850/Recyklacia-plastovych-flias-a-predsa-sa-to-da.html

http://www.healthybuilding.net/pvc/facts.html

http://environment.about.com/od/healthenvironment/f/bisphenol-a-health-effects.htm

http://www.mamila.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *