Ako na menej plastu,  Recenzie

Recenzia: na čo všetko sa dá použiť voskovaný obal – Včelobal?

Patríte k ľuďom, ktorí majú doma v kuchyni ku všetkým miskám pasujúci vrchnák? Ak áno, tak gratulujeme. 🙂

Ak patríte k nám – obyčajným smrteľníkom, určite popri varení často premýšľate, do čoho strčiť jedlo, aby neobschlo.

Alobaly, fólie, servítky, mikroténové vrecká – všetky tieto materiály síce udržia naše potraviny relatívne čerstvé, ale málokedy poslúžia viackrát a opakovane. Navyše, opäť tu platí, že tieto obalové materiály sú veľmi lacné a tak nás to ani nenúti zamýšľať sa, že by sme ich nemali vo veľkom vyhadzovať do koša. V konečnom dôsledku však vyhadzujeme do koša spolu s nimi aj naše financie . Čo tak ísť na to udržateľnejšou metódou?

Jednorazový obalový materiál na potraviny tvorí významnú časť odpadu vo väčšine domácností. Môžete sa skúsiť priblížiť k ideálu “zero waste” a vyskúšať opakovane použiteľné voskované obrúsky na potraviny. Aj na slovenskom trhu sa našli šikovní ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí – a začali vyrábať takzvané “Včelobaly“.

My sme si ich do našej domácnosti zopár zaobstarali a radi by sme Vám preto zreferovali, na čo všetko sa dajú využiť a ako s nimi zaobchádzať.

Zatiaľ sme doma dvaja a Včelobaly využívame denne na balenie desiaty do práce a na prikrývanie misiek s uvareným jedlom (ryža, cestoviny, šalát, nakladané mäso) či so zeleninou. Vosková vrstva na Včelobale spôsobuje, že pri izbovej teplote sa dá pekne vytvarovať a v chladničke tvar aj udrží. Ak je od niečoho zašpinený, neumývame ho horúcou vodou, lebo vosk by sa roztopil. Stačí na očistenie iba vlhká lufa alebo kompostovateľná handrička. Včelobal potom necháme voľne uschnúť niekde prevesený.

 

Včelobaly môžete použiť aj týmito spôsobmi:

 

Na zabalenie ovocia alebo zeleniny

 

Zo Včelobalu si ľahko vytvoríte vrecúško a naplníte ho čím práve chcete – ovocím, drobnou zeleninou, orieškami, desiatou pre dieťatko.

 

 

 

 

 

 

 

 

Najmenší Včelobal veľkosti S sa dá skvele využiť vtedy, ak Vám v chladničke zostala prekrojená cuketa, uhorka, citrón či avokádo. Jednoducho doňho zabalíte odkrojenú časť, aby neuschla.

 

 

Na ochranu pečiva pred uschnutím a stvrdnutím

 

                  

Zostal Vám kúsok štrúdle, koláča, obloženého rožka či chleba? Nemusíte baliť do misky, sáčiku ani alobalu. Vo Včelobale ostane pečivo mäkké a čerstvé – a balíček si neskôr môžete vziať niekam so sebou na desiatu. Miska ani dózička Vám nebude zavadzať v taške – Včelobal jednoducho zložíte a ušetríte miesto.

 

Ako pokrývku plechu

 

 

So Včelobalom samozrejme nemôžeme prikrývať jedlo v rozohriatej rúre a ani teplý plech – lebo vosk by sa roztopil. Účelný je skôr pri prikrytí vychladnutého koláča, zapekaných cestovín na plechu v chladničke či iných dobrôt. Veľkosť XL prikryje aj takýto menší plech (34x26cm).

 

Ako obal na desiatu

 

Naše najobľúbenejšie využitie. Keď si balíme do práce desiatu aj obed, dózičiek máme už plnú tašku. Na ušetrenie miesta si obložené chleby, rožky, žemle, tousty, vajcové chleby či kus koláča zabalíme do Včelobalu.

 

Na prikrytie akejkoľvek misky

 

   Univerzálna pokrievka na akúkoľvek misku, ku ktorej nemáte vrchnáčik. Jedlo Vám v nej určite neoschne.

 

Na uskladnenie syra či šunky

 

Kupovaný aj domáci syr sa dá pohodlne uskladniť aj vo Včelobale. Mne osobne sa často stane, že originálny obal od tvrdého syra sa roztrhne tak, ako zrovna nechcem a syr sa doňho už nedá poriadne zabaliť. Ak nakupujete v lokálnych potravinách a nemajú tam problém Vám naložiť potraviny do vlastných obalov, môžete skúsiť Včelobal použiť pri nákupe salámu či šunky na váhu. Vyhnete sa tak zbytočnému poplastovanému obalu.

Pozor! Pri živočíšnych výrobkoch sa však odporúča iba krátkodobé skladovanie vo Včelobale (2-3 dni). 

 

Ako obal na skladovanie pečiva

 

Do bavlneného Včelovaku (nie je to iba obrúsok, ale veľké vrecko) sa dá chlieb/pečivo nakúpiť priamo v obchode. Doma ho v ňom môžete aj skladovať. Nemáme chlebník a ani nepoužívame plastové tašky, takže skladujeme chlieb takto – a vydrží takmer ako čerstvý aj 4 dni. Vrecko sa dá navrchu zahnúť a tak sa prispôsobí veľkosti chleba. Na tento istý účel slúži aj ľanové vrecko “Chlebag” – tiež od šikovnej slovenskej výrobkyne.

Pozor! Pečivo síce zostáva mäkké, no samozrejme môže podľahnúť skaze v podobe plesne – preto treba dávať pozor a neskladovať vo Včelovaku pečivo dlhšie ako týždeň.

 

Môžeme sa pochváliť, že doteraz sme doma nepotrebovali žiaden alobal, jednorazové utierky, servítky a ani strečovú fóliu. Tieto pomôcky u nás vôbec nenájdete. Máme však v šuflíku odložených zopár mikroténových vreciek, v ktorých nám niekto niečo doniesol a odkladáme ich pre prípad potreby. Jeden máme vždy na rožky do obchodu, aby sme nemuseli brať nové a chlieb v obchode nakladáme do Včelovaku.

 

Dá sa to aj bez odpadu, keď sa chce.  A voskované obrúsky sú v tejto snahe dobrými pomocníkmi. Odporúčame!

+ Extra výhoda Včelobalu je, že nádherne vonia. 🙂

 

Autor článku: Darina Martáková

Autori foto: Darina Martáková, Martin Gábor, Miroslav Knap

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *