Bez odpadu,  Recenzie

Recenzia na menštruačný kalíšok Yuuki

Veľa žienkam sa pri výbere kalíška stáva, že musia siahnuť po viacerých typoch a značkách, aby zistili, ktorý je TEN pravý. Je jasné, že sa netreba vzdávať hneď po prvých niekoľkých zlyhaniach pri zavádzaní. No na druhej strane nemá zmysel s kalíškom bojovať, keď je evidentné, že jednoducho nesadol – tlačí, preteká a žena je nervózna z jeho používania.

Nosenie by malo byť komfortné, bezproblémové a mali by sme mať z neho radosť, nie obavy!

Celkom bežnou praxou je vyskúšať iný tvar, veľkosť, tvrdosť. A to bol aj môj prípad. Po tom, ako som dala niekoľkomesačnú šancu kalíšku Merula (s tým, že sa mi takmer nikdy nedal zaviesť tak, aby nepretekal) som sa rozhodla vyskúšať kalíšok úplne odlišného tvaru – Yuuki.

 

Výber kalíška Yuuki

Yuuki je klasického “kužeľovitého” tvaru zo stopkou na konci. Ja som si vybrala menšiu veľkosť S (pre ženy, ktoré ešte nerodili). Pri tejto značke sa dá vybrať aj tvrdosť kalíška – “soft” (mäkký, pružnejší) alebo “classic” (tvrdší, pevnejší). Ja som siahla po tom mäkšom, pretože nešportujem s úplnou pravidelnosťou a nemám až také pevné panvové svalstvo. A tiež som sa obávala, že “classic” by ma mohol tlačiť.

 

 

Keďže som človek, ktorému záleží viac na praktickosti ako na estetične, nad farbou kalíška som vôbec neuvažovala. Zvolila som tú najzákladnejšiu a zároveň najlacnejšiu možnosť – priesvitný kalíšok a verziu “ECO” – bez balenia a príslušenstva.

 

Prvá skúsenosť s kalíškom Yuuki

Keďže už mám s čím porovnávať, moja skúsenosť s kalíškom Yuuki bola oveľa pozitívnejšia ako s mojím prvým Merula kalíškom.

Bez problémov sa rozvinul hneď pri prvom zavedení. Išlo to asi jednoduchšie aj preto, že je priemerovo aj objemovo o trošku menší ako Merula. Jeho menšiu veľkosť určite neberiem ako nevýhodu – aj pri druhom-treťom dni menštruácie vydrží byť zavedený bez naplnenia niekoľko hodín. Toto samozrejme neplatí pri extra silnom a objemnom krvácaní.

 

 porovnanie: vľavo Yuuki S Soft a vpravo Merula

Raz alebo dvakrát sa mi stalo, že z kalíška Yuuki pretiekli 2-3 kvapky krvi – nič dramatické, najmä keď žena nosí ako poistku aj látkovú vložku.

 

Keď sa už môžem pochváliť akými-takými skúsenosťami s kalíškom – najpraktickejšie je podľa mňa Yuuki zavádzať (najlepšie vo vani) v polohe “čupiačky” a byť pri tom uvoľnená a pokojná. Keď si načasujete výmenu kalíška doma (napr. ráno pred prácou a vydrží Vám cca tých 8 hodín, až kým prídete domov) –  vo vani alebo v sprche, môžete sa zároveň osprchovať a nemusíte sa báť, že niečo niekde ušpiníte.

 

                                                        

         dva rôzne spôsoby skladania kalíška “Yuuki”                                                      

 

Ak musíte kalíšok vymieňať častejšie, aj mimo domu, vyberte si kabínku/kúpeľňu s umývadlom.

 

Nevýhody, ktoré som pri používaní tohto kalíška postrehla

Najväčšou nevýhodou, ktorú pre mňa má kalíšok Yuuki je tá, že sa mi ťažko vyťahuje. To však nemusí byť problém samotného kalíška, asi bude problém v mojej technike. Priamo výrobca uvádza, že “stopka” neslúži na vyťahovanie, iba na orientáciu, či je kalíšok dostatočne hlboko. Má sa vyťahovať tak, že ho chytíte za dno dvomi prstami, no to sa mi zdá dosť obtiažne. Po zavedení sa vytvorí tak silný podtlak, že ak sa nedá zrušiť stlačením kalíška, je potrebné ho najprv potlačiť von svalmi – to už mám overené. 🙂

Tiež sa mi zdá, že čím je plnší, tým ľahšie sa dá vytiahnuť.

Ďalšiu mini nevýhodu (ktorá je však asi opäť spôsobená individuálnym vnímaním) je to, že kalíšok vnútri trošku tlačí, keď ho nosím počas tých slabších dní (štvrtý-piaty). Preto, keď už krvácanie nie je intenzívne, ale úplne slabé, kalíšok odložím a používam radšej látkové vložky. Tie sú pri slabých dňoch maximálne pohodlné.

 

 

Výrobca uvádza, že finančná návratnosť kalíška (oproti vložkám a tampónom) je 5-8 mesiacov. Takže okrem toho, že kalíšok je pohodlné a hygienické riešenie, je naozaj aj úsporou peňazí.

Veľa žien možno už o kalíšku počulo, ale neodhodlali sa ho vyskúšať. Ja o ňom rozprávam všetkým svojim kamarátkam. A Yuuki môžem zatiaľ len odporúčať. Samozrejme, ako som spomínala na začiatku, každá žena má iné vnímanie toho, čo je pohodlné. Preto treba skúšať.

Existujú dokonca fóra, kde sa predávajú už vyskúšané, použité kalíšky. Ak sa bojíte skúšať kvôli finančnej stratovosti, možno sa nájde niekto, kto by ten Vám nevyhovujúci od Vás kúpil. Nie každej žene sa to zdá hygienické, no kalíšok sa dá predsa ľahko vydezinfikovať…

 

Pohľadajte si ten správny pre Vás, stojí to za to. Skúšaniu zdar!

Autor článku a fotografií: Darina Martáková

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *