Bez odpadu

Dovolenka bez jednorázových plastov

Zamýšľali ste sa už nad tým, koľko smetí po nás ostáva na dovolenke? Aj keď sa doma snažíme žiť šetrne k životnému prostrediu, tak na dovolenke akoby sme si užívali pauzu aj od tejto “povinnosti”. Kupujeme si vodu v PET fľašiach, generujeme tony odpadu pri rýchlom občerstvení v podobe jednorazových tanierov, príborov či pohárov na pivo a na cestu si kupujeme sendviče balené vo fólii.

Pritom týmto odpadom sa dá celkom ľahko vyhnúť. Stačí len trošku myslieť dopredu a zbaliť sa podľa toho.

Dve základné otázky sú: Ako budem cestovať? A ako budem riešiť stravovanie?

Väčšinu bežných dovolenkových situácii hravo vyriešite s touto sadou:

Látková taška a sieťky na ovozel a pečivo

S takýmto setom nezostanete zaskočení pri žiadnom nákupe. Už žiadne igelitky a mikroténové sáčky.

Fľaša na vodu

Je dobré mať rovno dve, aby ste zvládli aj celodenný výlet. V niektorých mestách nájdete aj verejné fontánky s pitnou vodou a fľašu vám čistou vodou radi doplnia aj v kaviarňach či reštauráciách. Ak cestujete do krajiny bez kvalitnej pitnej vody vo verejnom vodovode, tak odporúčame pribaliť aj mini prístroj na dezinfekciu vody pomocou UV svetla. Je to šikovná vec aj na viacdňovú turistiku.

 

 

Obedár

Miska sa zíde na veľa vecí. Môžete si do nej naložiť jedlo v rýchlom občerstvení, zabaliť zvyšky večere z reštaurácie, nakúpiť syr či salámu na váhu alebo si zabaliť jedlo na celodenný výlet. Ideálny je nerezový obedár, keďže je zdravotne nezávadný, vhodný aj na horúce jedlo a je ľahký.

Pohár

Vlastný umelohmotný či nerezový pohár využijete všade, kde čapujú do jednorazových pohárov. Bohužiaľ to nie sú iba fast foody a plážové bary, ale aj vysokohorské chaty. A do nerezovej verzie si smelo môžete dať aj horúci čaj či kávu.

 

 

Voskovaný obrúsok či vrecúško na desiatu

Čerstvý sendvič si v lahôdkach môžete kúpiť do krabičky alebo do voskovaného obrúska z bavlny napustenej včelím voskom. Alebo použite desiatovú taštičku.

Slamka

Slamka je jeden z najzbytočnejších jednorazových plastov a väčšina z nich sa nikdy nezrecykluje, pretože sú príliš malé a ľahké. Potom sa desiatky rokov povaľujú na plážach a turistických chodníkoch. Ak si svoj letný drink neviete predstaviť bez slamky, tak si stačí priniesť vlastnú – nerezovú, bambusovú či sklenenú.

Vreckovka aj ako vlhčený obrúsok

Látková vreckovka ako náhrada za tie papierové je úplnou samozrejmosťou. Môžete ju však použiť aj namiesto servítky alebo po namočení do vody aj ako vlhčený obrúsok na utretie rúk či občerstvenie tváre v horúčave.

Mydlo

Nechce sa vám vláčiť desať kozmetických prípravkov v plastových obaloch? Zároveň však nechcete míňať tie malé fľaštičky v hoteloch? Pribaľte si prírodné tuhé mydlo! Poslúži ako sprchový gél, tekuté mydlo, čistiaca emulzia na tvár, šampón, pena na holenie a môžete si s ním aj narýchlo oprať či umyť obedár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *