Bez odpadu

Eko na festival

Eko na festival

Leto je tu a s ním aj obrovské množstvo letných festivalov plných hudby, športu a dobrého jedla. Aj vy sa už tešíte?

Mnohých ľudí zaujíma pri týchto festivaloch iba kvalita a rozmanitosť programu a samozrejme cena. O ekologickú stránku sa príliš nezaujímajú. Pritom po takom víkendovom festivale ostávajú stovky kilogramov odpadu a čistenie areálu stojí nemalé peniaze.

Našťastie sa však už začali aj organizátori niektorých festivalov zamýšľať nad týmto problémom a robia všetko pre to, aby minimalizovali odpad a čo najlepšie ho vytriedili. Čo však môže urobiť každý z nás, kým budú všetky festivaly zelené a budú používať iba zálohovaný alebo aspoň kompostovateľný riad?

Pohár a termofľaša

Asi sa zhodneme, že najdôležitejšou výbavou na festival je pohár 🙂 Buď z tvrdého plastu, ktorý možno umyť a znovu použiť alebo zdravšia nerezová alternatíva. Predsa len z nej lepšie chutí pivečko či kofola. A môžete ho potom smelo použiť aj v zime na varené vínko na vianočných trhoch.

Ak sa chystáte do veľkého davu, tak vychutnávanie čapovanej kofoly z pohára môže vyžadovať slušné žonglérske schopnosti. Určite je lepšie mať so sebou aj uzatvárateľnú termo fľašu, ktorá váš nápoj udrží vychladený hoci aj 20 hodín a tak nebudete mať problém dodržiavať pitný režim v horúčave.

 

 

Tanier a príbor

 

A nielen hudbou žije človek, občas sa musí aj najesť. Aj na to treba myslieť dopredu, aby ste sa vyhli jednorazovému plastovému tanieru a príboru. Stačí si zobrať aj obyčajný ešus a klasický príbor z kuchyne. Alebo môžete zvoliť trendy riešenie v podobe ľahkej nerezovej nádobky a bambusového príboru.

Pre gurmánov je asi vhodnejší kompletný príbor aj s obalom a pre festivalových minimalistov stačí aj mini bambusová lyžičko-vidlička. 

 

Slamka

Ak beriete so sebou aj deti alebo si plánujete vychutnávať miešané drinky, tak nezabudnite pri objednávaní na čarovnú vetičku “poprosím bez slamky”. Je to jeden z najzbytočnejších plastových výrobkov na svete. Vynakladáme veľké množstvo energie, aby sme z neobnoviteľných zdrojov túto slamku vyrobili a potom ju po 5 minútach používania vyhadzujeme. Tak skúsme radšej piť priamo z pohára prípadne si priniesť vlastnú slamku. Na trhu sú už aj rôzne umývateľné slamky z nerezu, skla či bambusu.

Mydlo na vlasy a na všetko

A ako najjednoduchšie vyriešiť na festivale hygienu? Určite sa nikomu z vás nechce vláčiť kozmetickú taštičku plnú rôznych výrobkov. Tak si pribaľte iba prírodné tuhé mydlo. Môžete si ním umývať ruky, tvár, celé telo a dokonca aj vlasy. A poslúži aj na umytie riadu či opratie trička.

K tomu si už stačí pribaliť iba bavlnenú vreckovku, opaľovací krém a kompostovateľnú bambusovú zubnú kefku. Veď pastu si už od niekoho požičiate 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *