Ako na menej plastu,  Bez odpadu

Porovnanie vreciek na potraviny – ktoré sú tie “naj”?

Nakupovanie do vlastných vreciek namiesto do jednorázových (max. dvojrázových) mikroténových je užitočným a chvályhodným uvedomelým konaním samo o sebe.

Mnohí sa nás pýtate, aké vrecká je najlepšie používať – bavlnené, rozložiteľné, upcyklované, pevné plastové… možností je na výber naozaj veľa a preto môže mať niekto pri rozhodovaní zmätok v tom, čo je najlepšia a naozaj najekologickejšia voľba.

Pripravili sme prehľad všetkých “pre a proti” opakovane použiteľných vreciek, s ktorými sa môžete stretnúť aj na prijemneveci.sk.

 

Vrecká z biobavlny

Bavlnené sieťové či plátené vrecúška majú ľudia radi najmä preto, že sú z prírodného materiálu a prakticky sa nemajú ako zničiť (jedine rozrthaním). Sú pevné a poslúžia na nákupy dlhé roky. Drobnou nevýhodou je váha vrecka (stredne veľké váži cca 30-40 gramov) – môže to byť prekážkou, keď vážite ovocie/zeleninu priamo vo vrecku na váhe. Pri samoobslužných váhach toto nevidíme ako problém – môžete potravinu najskôr zvážiť a potom naložiť do vrecka. Dnes už sú napríklad váhy v Kauflande aj prispôsobené voľbou “bavlnené vrecko” – po stlačení tlačidla Vám váha odráta váhu vrecka.

Ak sa bavlnené vrecko ušpiní, nemusíte sa obávať ho vyprať s ostatným prádlom – pri praní nad 30 stupňov sa však môže stať, že sa trošičku zbehne (čím vyššia teplota, tým sa môže viac zbehnúť). Z bavlny sa horšie odstraňujú fľaky, preto sa treba vyzbrojiť dobrým odstraňovačom škvŕn.

Bavlna sa pestuje v teplom podnebí, takže druhou nevýhodou vreciek môže byť ich “nelokálnosť” – látka je vyrobená a vrecko je ušité väčšinou v nejakej ázijskej krajine. K nám sa dováža ako hotový výrobok. Vrecká sú však vyrábané z biobavlny s certifikátom GOTS – to značí, že ľudia, ktorí sa na ich výrobe podieľajú, dostali za prácu naozaj férovú mzdu.

Cenovo sa bavlnené vrecká pohybujú v priemere od 2€ za malinké do 4€ za stredné až veľké. Ak potrebujete viac vreciek, sady 2-3 kusov vychádzajú vždy o nejaké to euro lacnejšie než keby ste ich kupovali samostatne.

 

 

 

Vrecká z kukuričného škrobu Beniki

Látka vyrobená z kukuričného škrobu, z ktorej sa napríklad šijú aj vrecká Beniki, je pomerne novým “vynálezom” modernej doby. Vyzerá ako plast – je priesvitná, je ľahká podobne ako plast… no zásadný rozdiel je v tom, že je to tzv. bioplast – látka, ktorá sa  dokáže rozložiť bezo zvyšku a škodlivých látok, neostane v prostredí stovky rokov a dá sa aj kompostovať.

Vrecko vydrží opakované používanie v závislosti od toho, ako sa s ním zaobchádza. Nemusíte sa báť, že sa Vám po čase samé od seba začne rozkladať, to nie. Vrecko je pevné, ak ho však omylom prerežete či roztrháte, zošitie tejto tkaniny môže byť náročnejšie.

Vrecko stredne veľkého rozmeru (29x33cm) váži iba 10 gramov. Je veľmi vhodné aj na pečivo, pretože materiál je priesvitný a je teda vidieť, čo vo vrecku máte. Je priedušné, no bez dierok – omrvinky ostanú pekne všetky vo vrecku. 🙂

Do práčky sa však nehodí – ak je špinavé, treba ho preprať iba ručne v teplej vode s mydlom. Vrecká sa nesmú žehliť.

Tieto vrecká môžeme považovať za miestnu slovenskú výrobu – sú šité na Slovensku. Pre mnoho ľudí je kritériom pre kúpu to, že vedia, koho svojimi peniazmi podporujú.

                     Cena za jedno vrecko je 4,50€, no takisto v sade vychádzajú lacnejšie.

 

Vrecká Saaczech

Nevyrábať látku na nové vrecká, ale použiť takú čo už doslúžila a je určená na vyhodenie? Presne na tomto princípe vznikol český projekt vreciek “Saaczech”. Látka, z ktorej sú vrecká ušité pochádza zo starých vyradených vojenských padákov českej armády, ktoré by inak skončili na skládke. Toto je upcyklácia v pravom zmysle slova. 🙂

Je to vlastne látka – polyamid – čo je priedušná, pevná plastová tkanina, ktorá sa dá prakticky používať donekonečna. Malé vrecko váži 15g a veľké 25g. Sú laboratórne testované a schválené pre styk s potravinami.

Dajú sa prať v práčke aj ručne – nemusíte sa báť, že by sa látka zbehla alebo nejako zničila – je veľmi odolná.

Cenovo vychádza malý Saaczech na 2,20€ a veľký na 3,80€.

 

Vrecká z polyesteru

Polyester si určite viete predstaviť – umelá látka, z ktorej sa vyrába oblečenie, koberce, záclony a x ďalších výrobkov… Iste, že má svoje výhody – nemení tvar, farbu, je ľahký a pevný. Preto sa používa aj na výrobu sieťových vrecúšiek na potraviny.

Na vreckách sa nemá čo pokaziť, takže určite vydržia roky rokúce. Sú pevné – znesú aj väčší náklad, preto sa nemusíte báť, že ho preťažíte a pretrhne sa. Pritom sú relatívne ľahké (cca 20g). Jedlo v nich môžete skladovať aj v chladničke – nemusíte sa báť, že by začalo plesnivieť.

                    Na prijemneveci.sk ponúkame 5-kusové balenie Take5nets za 9,50€. Tieto sú šité v Rakúsku.

Dajú sa ľahko prať a nezostávajú na nich škvrny. No tak ako pri oblečení, aj pri vreckách hrozí riziko, že sa z polyesteru uvoľňujú mikroplastové častice, ktoré putujú do odpadových vôd a potom ďalej do kolobehu vody.  Na druhej strane, keď vrecko používate na odnesenie ovocia a zeleniny, nemusíte ho prať priveľmi často.

 

U nás na Slovensku sa šijú polyesterové TUTO-sáčky – v rámci chránenej dielne, v ktorej pracujú slovenské dôchodkyne v zaostalejších častiach  našej krajiny a týmto spôsobom majú určitý zdroj príjmu a aj sociálneho zaradenia a kontaktov. Cena za 2-kusové balenie je 7,50€. Výhodou je, že si môžete vybrať farebnú kombináciu, ktorá práve Vám ulahodí.

 

Ľudia so šikovnými rukami a šicími zručnosťami nemusia byť odkázaní na kupovanie nových vreciek a vedia si ich ušiť z látok, ktoré nájdu doma alebo im ich jednoducho niekto podaruje. Takto sa znova dajú využiť zvyšky metrového textilu, nenositeľné oblečenie, či staré záclony. Fantázii sa medze nekladú.

Na záver by sme chceli zhodnotiť, ktoré vrecká sú podľa nás “naj-eko”. Dá sa na to pozerať z rôznych hľadísk. No my si myslíme, že predsa len zaslúžene víťazia vrecká z bavlny – je to obnoviteľný zdroj, prírodný materiál, ktorý z prírody pochádza a do prírody sa môže navrátiť kompostovaním. Môžeme ich nosiť na nákupy stále dokola pokojne aj desaťročia.

 

Úplne na koniec jedna veľmi dôležitá informácia: mikroténovým vreckám sa nedá uprieť jedna skvelá vlastnosť – udržia pečivo mäkké i niekoľko dní (no môže v ňom začať rýchlo plesnivieť). To sa o nijakom z vyššie spomínaných vreciek povedať nedá.  Sú určené vyslovene na prenos z obchodu domov tak, aby ste nemuseli používať jednorázové alternatívy. Čo sa týka pečiva, v každom z nich by obschlo a stvrdlo, avšak keďže vrecká sú vzdušné, pečivo by v nich neplesnivelo. Tento problém sa však dá vyriešiť chlebníkom, voskovaným vreckom, dózou či jednou vyhradenou plastovou taškou, v ktorej budete pečivo opakovane skladovať. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *