Ako na menej plastu

Poznáte termodrevo?

Princípom “zero waste” spôsobu života je zbytočne nevyhadzovať a ani zbytočne nenakupovať to, čo nepotrebujeme, nevyužijeme, alebo to má krátku životnosť. Ak sa opýtate starých mám ako mali zariadenú domácnosť, akými pomôckami ju udržiavali čistú, ako mali vybavenú kúpeľňu – asi im nezaberie veľa času, kým Vám vymenujú tých zopár vecí.

Predstavte si svoju poličku v kúpeľni. Je možné, že vo väčšine domácností vyzerá rovnako – samé krémiky, laky, šampóniky, kefky, štipčeky, hrebienky, mastičky, tampóniky… Toľko rôznych predmetov a prípravkov, ktoré možno ani nepotrebujeme alebo nepoužívame. A navyše – sú vyrobené z plastu alebo obsahujú plastové časti.

Lepším vybavením, než sú plastové pomôcky v domácnosti či pri starostlivosti o telo, by mohli byť pre Vás a Vaše zdravie veci vyrobené z dreva, prípadne z termodreva.

Termodrevo vyzerá veľmi elegantne, na dotyk je extra príjemné, neporovnateľné s plastom. Nevypúšťa do prostredia či do Vašej pokožky žiadne škodlivé látky. Využíva sa aj do exteriéru (na terasy, podlahy) kvôli svojim vlastnostiam a jedinečnej farbe.

A prečo je také tmavé? Túto farbu získalo pri tepelnom spracovaní a čo je úplne skvelé, pri tomto procese nie sú používané vôbec žiadne chemikálie. Termodrevo má dokonca tendenciu vydržať dlhšie ako normálne drevo, pretože je vysoko odolné voči vlhkosti, nenasiakne vodou, nehnije a ani nie je napádané hmyzom či mikroorganizmami (och, keby sme vedeli, koľko ich doma nechtiac chováme 🙂 ).

Kefa na vlasy z termodreva Vám ušetrí nervy a peniaze, ak ste doteraz vymieňali plastové kefy jednu za druhou. Prírodné štetiny alebo drevené ostne zaručujú to, že Vám vlasy neeelektrizujú a pokožku hlavy nepoškriabu.

Elegantným doplnkom do kúpeľne je napríklad mydelnička z termodreva, ktorá slúži na odkladanie celého mydla. Nezostane tak neestetický odtlačok  na umývadle.

Do kuchyne sa Vám možno bude hodiť kefka na čistenie ovocia, zeleniny alebo nových zemiakov. Môžete ju s kľudným svedomím namáčať a nič sa jej nestane.

 

 

Ak Vás vlastnosti termodreva a výrobky z neho zaujali, môžete sa spoľahnúť na to, že Vám v domácnosti vydržia takmer večne. Ale samozrejme, vzhľadom na to, že ide o prírodný materiál, je dobré sa oň raz za čas postarať – poriadne vysušiť a pretrieť včelím voskom alebo balzamom na drevo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *