Bez odpadu

Ako inšpirovať svojich priateľov či partnera k životnému štýlu bez odpadu?

Je veľmi prirodzené, že ak sa človek stretne s niečím novým vo svojom živote, tak o tom rozpráva priateľom, známym, rodine či zdieľa svoje názory na sociálnych sieťach. Takisto, ak Vás nadchla myšlienka používať zdravšie a prostrediu menej škodlivé alternatívy k veciam, ktoré ste používali doteraz, máte potrebu sa o svoj dobrý pocit a nové praktiky podeliť s ostatnými.

Často však môžete naraziť na názor typu: „Veď tým, že nepoužívaš igelitové sáčky alebo tým, že triediš odpad veru nespasíš celý svet!“ Tu treba použiť argument, že ak žiadny odpad nevytváraš, tak ho nemusíš ani triediť. 😊 Spasím či nespasím, na tom až tak nezáleží. Skôr ide o to, že ja ako jednotlivec som si uvedomil, že to, čo som robil a používal doteraz, nebolo až tak prospešné a že existujú aj iné, možno dokonca krajšie, zdravšie a pohodlnejšie spôsoby, ktoré sa v živote dajú uplatniť. A pridanou hodnotou je, že máte pri tom zo seba dobrý pocit.

Je jasné, že inšpirovať alebo naviesť niekoho na to, aby prehodnotil svoj spôsob života, je dosť obtiažne. Najmä, ak ten konkrétny človek nie je ochotný nič meniť alebo si povie, že je to aj tak zbytočné.

Existuje ale aj veľa ľudí, ktorí sú nadšení z nových možností, no sami od seba sa k nim nedostanú a musí im ich niekto ponúknuť. A preto, ak Vy sami máte radosť z toho, že vytvárate čo najmenej odpadkov ako sa len dá, hovorte o tom a šírte svoje myšlienky a praktiky ďalej.

Skúste si spomenúť, čo práve Vás nakoplo k tomu, aby ste sa začali zaujímať, kde končia veci, ktoré vyhadzujete. Možno ste si prečítali článok, čo niekto zdieľal na Facebooku, možno ste videli zaujímavý dokument alebo ste našli v lese, kam radi chodíte, nejakú čiernu skládku odpadu (čo sa stáva bohužiaľ pomerne často).

Samozrejme, že nemôžete svojho partnera či známych k ničomu nútiť, ani sa tváriť arogantne či opovržlivo frflať, ak si Vaša kamoška odnesie nákup v igelitke alebo neopláchne kelímok od jogurtu, či dá svojmu dieťaťu v kaviarni slamku do malinovky. Netreba sa hneď oháňať fotografiami korytnačky, ktorá zjedla plastovú slamku. Stačí jemne nadhodiť, že sa to dá urobiť aj inak a vysvetliť, prečo vlastne.

 

 

Prinášame Vám zopár tipov pre inšpiráciu Vašich priateľov:

V móde sú mega veľké tašky, do ktorých sa Vám zmestí množstvo vecí. Majte v nich po ruke vždy nejakú svoju misku, dózičku či vrecká, nech idete hocikam – na nákupy, na festival, do mesta. A samozrejme aj fľašu na vodu – aby ste si nemuseli ihneď kupovať, keď Vás potrápi smäd.

Keď viete, že idete na trhy, do bufetu či na festival, kde sa rozdávajú plastové príbory, doneste si radšej svoj vlastný – drevený či nerezový.

Ak si idete po hotové jedlo napríklad k „číňanovi“, prineste si svoju nádobku a oni Vám do nej radi naložia. Polystyrénové prenosné obaly na jedlo sa totiž nedajú recyklovať.

Všade si so sebou berte svoju štýlovú plátennú tašku s nápisom alebo pekným obrázkom. Nikdy neviete, kedy na Vás dopadne nákupná horúčka a budete si niečo potrebovať odniesť domov.

Partnerovi navrhnite, že spoločne skúsite prírodnú kozmetiku v bezplastovom obale (väčšine chlapov je aj tak jedno, čím sa umývajú 😊 ).

Na grilovačku alebo na gulášpárty s kamošmi im prineste namiesto jednorazových plastových tanierikov a pohárov tie z bioplastu.

Kamoške, ktorá nevyjde von bez toho aby bola namaľovaná, môžete poradiť látkové prateľné odličovacie tampóny.

V ženskej spoločnosti navrhnite, že ste vyskúšali alternatívne pomôcky počas Vašich dní – menštruačný kalíšok alebo látkovú vložku. Možno niektorá z nich to bude považovať za zdravšie a prospešnejšie ako pomôcky z plastu.

Ak radi pijete cez slamku, do miestneho baru či krčmičky si môžete nosiť vlastnú slamku – sklenenú, nerezovú, papierovú, bambusovú. Ak ste častým návštevníkom, obsluhu môžete poprosiť, nech Vám ju tam odloží aj nastálo.

 

 

Ukážte návšteve, aký parádny kôš na triedený odpad ste si zadovážili domov.

Na vianočných trhoch, v tuhých mrazoch a celkovo v zimných mesiacoch Vám určite potečie z nosa. Vytiahnite si z vrecka namiesto bielych jednorazových vreckoviek látkový kapesník. Ak si s ním raz za čas iba pretriete nos, nie je to také hrozne nechutné, ako by sa mohlo zdať. 😊 Možno sa zapáči aj Vašim kamarátom.

Naučte Vášho partnera nakupovať nebielený toaletný papier – ten recyklovaný. Zároveň je aj najlacnejší, takže máte možnosť niečo málo ušetriť.

Kolegom alebo kamarátom navrhnite namiesto kávy z automatu vychutnať si kafíčko v kaviarni na terase. Ušetríte tým jednorazové papierové poháriky.

Zoberte baby či chalanov z partie do Vášho obľúbeného sekáča a naučte ich, ako si tam treba pohľadať super veci, ktoré ste napríklad ani nehľadali, ale nadchnú Vás.

Cez sviatky vo svojej domácnosti nehromaďte príliš veľa jedla. Ak k Vám nepríde návšteva, je veľká šanca, že sami toľko potravín nie ste schopní zjesť.

Možno Vás budú považovať za podivína, hipstera či čudáka, ale verte si a nedajte sa strhnúť (ešte stále bohužiaľ) mainstreamom, ktorý zahŕňa používanie plastových predmetov bez rozmýšľania nad tým, čo s nimi bude po ich vyhodení do koša.

Buďte sami príkladom pre ostatných, pretože činy sú výpovednejšie než slová. No a v dnešnej dobe ľudia dajú asi najviac na posolstvo fotografií. Uverejniť svoje fotky nikdy nebolo jednoduchšie, čiže ponúknuť nápad či inšpiráciu sa dá aj týmto spôsobom. Ak aspoň jeden z Vašich kamarátov od vás „odkuká“ nejakú bezodpadovú vychytávku, má zmysel o tom hovoriť  a ešte väčší zmysel má v tom pokračovať.

 

Voľne spracované podľa: https://www.1millionwomen.com.au/blog/4-ways-help-your-partner-develop-planet-friendly-behaviours/

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *