Bez odpadu

“Vaše dni” bez odpadu

Vedeli ste, že priemerná žena spotrebuje za život až 11 tisíc tampónov a vložiek? Nie je ich možné recyklovať a preto končia v zmiešanom komunálnom odpade, odkiaľ putujú na skládku, kde sa rozkladajú 500 až 800 rokov. Našťastie však existujú viaceré spôsoby, vďaka ktorým môže byť naša menštruácia úplne bez odpadu. Poznáte ich?

Látkové vložky

Tak ako pri bežných jednorazových, aj pri látkových vložkách si môžete vybrať rôzne tvary, hrúbky, povrch či krídelká. Dokonca rôzne veselé farby a vzory. Používajú sa rovnako ako jednorazovky, len po použití ich nehodíte do koša ale do pračky. A ak si chcete byť úplne istá vplyvom na svoje zdravie, tak si dokonca môžete vybrať model z biobavlny. Ak si aj netrúfate nosiť “látkovky” počas prvých – najsilnejších – dní menštruácie ale chcete aspoň o trošku zmenšiť percento tohto odpadu, môžete si zaobstarať vložky aspoň na posledné dni, kedy krvácate už slabučko a používať ich napríklad aj namiesto jednorazových intímiek. Látkové vložky sú vhodnejšou alternatívou namiesto tých plastových aj pre ženy, ktoré majú gynekologické ťažkosti.

Menštruačný kalíšok

Ďalšou možnosťou je menštruačný kalíšok. Je vyrobený z bezpečného lekárskeho silikónu a pri správnej starostlivosti vám vydrží minimálne 10 rokov. Používa sa podobne ako tampón. Zavediete si ho a keď je plný, tak ho jednoducho vyberiete, vylejete, opláchnete a zavediete späť. Neprepúšťa tekutinu a vôbec ho necítite, takže je ideálny pri športe a plávaní. Môžete ho mať zavedený až 10 hodín (samozrejme podľa veľkosti kalíška a sily menštruácie). Takže si ho stačí ráno zaviesť a po návrate z práce vyriešiť “výmenu”. Výmena na verejnom záchode sa môže zdať komplikovaná, ale stačí mať so sebou fľašu s vodou na oplach kalíška.

 

 

Kalíšok má aj mnoho zdravotných výhod. Na rozdiel od tampónov, kalíšok neabsorbuje sliznicovú sekréciu a teda nevytvára priestor pre infekcie a plesne. Taktiež pri ňom nehrozí syndróm toxického šoku, ktorý môže v najhoršom prípade spôsobiť aj smrť.

Údržba kalíška je tiež jednoduchá – stačí ho vyvariť vo vode pred a po menštruácii a uložiť do bavlneného vrecka (aby mal prístup k vzduchu).

V súčasnosti je na trhu veľký výber z viacerých kalíškov. Každá žena si môže vybrať podľa svojich preferencií – mäkší, tvrdší, pre ženy pred pôrodom alebo po pôrode, so silnejšou alebo slabšou menštruáciou. V ponuke sú ale aj univerzálne kalíšky (napr. Merula Cups) – univerzálne znamená, že by sa mali prispôsobiť tvaru každej ženy.


Morská hubka

Alternatívou k tampónom je aj morská hubka. Musíte si však z pôvodnej hubky vystrihnúť správny tvar a správnu veľkosť. Pred zavedením je ideálne ju namočiť, aby bola jemnejšia a rovnomerne sala. Po použití ju stačí poriadne prepláchnuť studenou mydlovou vodou a znovu zaviesť. A ako sa dezinfikuje? Stačí ju niekoľko hodín nechať stáť v octovej vode. Treba rátať s tým, že ju budete musieť vymieňať častejšie ako klasický tampón a je tu aj väčšia šanca prepúšťania. Ale je to čisto prírodná alternatíva a na konci životnosti ju môžete skompostovať.

S týmito alternatívami môžete byť „zero waste“ naozaj vo všetkých ohľadoch 😊

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *