Bez odpadu

 EKO nákup v supermarkete – dá sa to?

Jedným z riešení ako čiastočne znížiť odpad, ktorý produkujeme, je nakupovať potraviny bez obalu. Lenže ako na to, keď v dnešnej dobe je na pultoch obchodov obalená plastom ešte aj šalátová uhorka?

Každý z nás iste nemá možnosť zabezpečovať si potraviny od lokálnych farmárov, trhov a z bezobalových obchodov. Preto sa chtiac-nechtiac musíme vybrať na nákup do supermarketu. Ak si riadne všímame a v niektorých prípadoch riadne hľadáme, dajú sa aj v bežnom supermarkete nájsť mnohé alternatívy výrobkov v obale aj bez obalu, respektíve v inom obale ako v plastovom.

 

Naberajte potraviny do vlastných obalov

Plátené vrecká alebo tašky na pečivo, chlieb, zeleninu a ovocie sú už u množstva ľudí bežnou praxou. Keď ste vyzbrojení vlastnými vreckami, je pre Vás absolútne komfortné nabrať si namiesto balenej mrkvu tú, čo je navoľno, namiesto jabĺk v igelite tie na váhu a namiesto ľadového šalátu vo fólii hlávkový šalát, ktorý sa predáva bez obalu. Je to vec výberu. Takisto je to s ovocím (citróny, pomaranče) v sieťkach alebo so zeleninou v plastových vaničkách (rajčiny, šalát).

Pečivo je na tom podobne – väčšinou viete nájsť alternatívu k baleným výrobkom. Namiesto vianočky v sáčiku si vezmete takú z pekárenského pultu a  balený krájaný chlieb oželiete a kúpite si celý do vlastnej látkovej tašky. Ak milujete croissanty, vyberte si namiesto balených tie čerstvé z pultíku.

Čiastočným riešením ako obmedziť obaly je napríklad kupovať väčšie balenia (sušienok, keksíkov, kávy) – to je praktickejšie najmä pre početnejšie rodiny. Môžete sa začať vyhýbať produktom ako sú cukríky, čokoládky a bonboniéry, ktoré sú balené každé samostatne, v “pozlátku”.

Jogurty, syry alebo tvaroh dostať kúpiť v rodinných baleniach – v rôznych nádobkách a vedierkach, ktoré môžete ešte neskôr využiť. Mliečnu ryžu a krupicu si nemusíte kupovať v kelímkoch, vyrobíte si ju aj doma podľa jednoduchého receptu. Nakladaný syr si môžete kúpiť v sklenenom pohári a nie vo vákuovom obale.

Zbytočným obalom sú PET fľaše z balenej čistej vody. Ak je chutná a dá sa bez problémov piť, dávajte si radšej vodu z vodovodu. Ak z Vášho vodovodu netečie zrovna “číre zlato”, môžete si zaobstarať nejaké filtrovacie zariadenie. Keď nemôžete žiť bez bubliniek, investujte do sodastreamu. Na Slovensku sa nachádzajú aj rôzne prírodné pramene a kysielky, odkiaľ si môžete nabrať minerálnu vodu zdarma do bandasiek alebo fliaš. Z bezodpadového hľadiska sa problém plastových fliaš čiastočne vyrieši zálohovaním. Na to si však ešte nejaký rôčik počkáme. Pitie z plastových fliaš však zo zdravotného hľadiska môže byť za určitých podmienok rizikové.

 

Sklenené obaly na potraviny

Sklo, ako najmenej škodlivá a najviac využiteľná odpadová komodita, je super voľbou. Vo veľkých reťazcoch bežne nájdete napríklad slovenské jogurty v sklenených pohárikoch. Vybrať sa dá zatiaľ iba zo zopár značiek a niektoré sú vzhľadom na gramáž trošku drahšie od tých bežných. Ak Vám to nevyhovuje, môžete si vyrobiť biely jogurt aj doma a dochutiť si ho podľa seba.

Rôzne ochucovadlá – dresingy,  kečup, horčica, tatárska, sirupy – sa predávajú okrem plastových “téglikov” aj v sklenených fľašiach a pohároch – tradične, tak ako ešte za čias našich starých rodičov.

Ak máte doma bábo a kupujete preň rôzne príkrmy a detské výživy – tu sa dá tiež vybrať medzi sklenenými pohárikmi alebo plastovými sáčikmi, z ktorých dieťatko priamo papá.

Pred supermarketmi vo väčších mestách stoja známe “mliekomaty” – stačí si doniesť vlastnú sklenenú alebo plastovú fľašu a načapovať si do nej mliečko. Pre ľudí z dediny by mohla byť super riešením návšteva družstevnej predajne (ak sa v blízkom okolí nachádza) a načapovať si mlieko odtiaľ.

 

 

Supermarkety a vlastné nádoby – aký majú k tomu postoj?

Najhoršie je, ak si máte v supermarkete vybrať mliečne či mäsové výrobky. Tie balené vo vákuových obaloch sú asi najhoršou voľbou – takéto plasty sa nedajú zrecyklovať. Preto zamierite k  obslužnému pultu…kde vám syr, šunku, pomazánku a párky – pekne každé zvlášť – obalia do plastovej strečovej fólie. Dá sa tejto situácii nejako vyhnúť? Dotazovali sme sa na servisnom centre jedného veľkého reťazca supermarketov, či je možné, aby nám pracovníci pri obslužných pultoch mohli naložiť šunku alebo syr do znovupoužiteľnej misky, ktorú si tam prinesieme z domu. Dostali sme odpoveď, že vlastné nádoby pri obslužných pultoch nie sú v tomto reťazci akceptované. Argumentom (ktorý je sčasti pochopiteľný) bolo, že vlastná nádoba by mohla kontaminovať potraviny za obslužným pultom. Na dotaz, či by chceli do budúcnosti zaviesť nejaké opatrenia, sme nedostali odpoveď.

Keby sa supermarketom podarilo z hygienického hľadiska nejako vyriešiť tento problém, ušetrilo by sa veľké množstvo obalového materiálu.

V malých predajniach, ktoré prevádzkujú súkromníci alebo menšie firmy sa bezobaloví zákazníci väčšinou pri obslužných pultoch stretnú s pochopením. Pani predavačke, ktorá šunku alebo syr rovno pred Vašimi očami nakrája na stroji, podáte svoju misku (dopredu si ju odváži) a rovno do nej Vám môže naložiť potravinu. Nemá s tým problém. Potraviny do týchto predajní nakupujú od overených a spoľahlivých dovozcov, takže, narozdiel od strachu supermarketov z kontaminácie, tu asi žiadna nehrozí.

Ako ľudia/minimalisti, ktorí nechcú plytvať v žiadnom ohľade, by ste sa v podstate mohli zmieriť s tým, že napríklad šunku alebo tavený syr vynecháte zo svojho jedálnička. Prečo by ste sa však mali obmedzovať, keď “suché” potraviny – nemliečne a nemäsové výrobky – či mlieko z automatu, sa dajú bez problémov distribuovať v bezobalových obchodoch? Nemohlo by to tak byť aj v bežných supermarketoch? Kto chce, si vlastnú misku donesie a kto nie… Mala by to byť vec voľby. Je to ešte asi boj na dlhé lakte, ale ak sa o tom bude aspoň hovoriť, možno sa stane zázrak a hygienické normy v obchodoch sa budú dať v budúcnosti poupraviť 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *