Bez odpadu

Vianoce – ideálna príležitosť inšpirovať k “zero waste”

Fúha, veď o chvíľu sú Vianoce!  V našich končinách je tradíciou obdarovať svojich najbližších aspoň nejakou maličkosťou. Niektoré rodiny darčeky neriešia vôbec, niektorým zasa darčeky kypia spod stromčeka. No všetko treba robiť s mierou a ak Vám záleží na tom, čo nakupujete, kvalita by mala predísť kvantitu.

My Vám prinášame tipy na darčeky, ktoré určite potešia a poslúžia obdarovaným dlhý čas. No a keď doslúžia, nevznikne z nich žiaden odpad – dajú sa zrecyklovať či skompostovať. 🙂

Ak ste už “pričuchli” k životnému štýlu, v ktorom sa usilujete o čo najmenšiu spotrebu a o čo najmenšie vytváranie odpadu, Vianoce sú dobrou príležitosťou k šíreniu Vašej filozofie. Darovaním Vašej obľúbenej prírodnej kozmetiky napríklad mame, sestre či švagrovi im môžete ukázať, že nemusia nakupovať iba bežné výrobky z drogérie…

 

Aby ste nekupovali zbytočnosti, skúste si najprv v rodine urobiť malý prieskum a spíšte si, čo by kto chcel, čo komu chýba…

Super tipom, ako nevytvárať na Vianoce zbytočný odpad, je zabaliť darčeky do pláteného či sieťového vrecka (teda tie, ktoré sa doňho vmestia) a nie do jednorazového baliaceho papiera. Tento spôsob je vhodný hlavne pre “veľkáčov”, lebo povedzme si na rovinu, detičky majú najväčšiu radosť z rozbaľovania a z prekvapenia, čo sa nachádza v balíčku. Ale aj toto sa dá zariadiť – môžete zabaliť darčeky pre deti do starých novín, ktoré ste ešte nestihli dať do zberu.

 

Darček pre tatina, dedka, brata 

Asi najťažšie pre väčšinu ľudí je vymyslieť darček pre mužských členov rodiny. Jasné, trenírky a ponožky sú klasika, ale ak chcete prekvapiť, dobrým tipom na darček by mohol byť klasický pochrómovaný holiaci strojček  na žiletky (teda v prípade, ak nemáte doma bradáča). Štetkou na holenie by ste mohli potešiť starú školu – dedka či tatina.

Ak Váš manžel oplýva bujnou bradou či fúzmi, môžete mu zaobstarať pomôcky na ich udržiavanie – hrebienok alebo kefku na fúzy.

Mužom by sa mohla hodiť aj príjemná prírodná kozmetika do kúpeľne – napríklad telové tuhé mydlo či šampúch a tuhý dezodorant s vôňou teatree alebo levandule.

 

 

 

Darček pre mamku, babku, sestru, dcéru, kamarátku

Kefa na česanie vlasov – to je niečo, čo žena určite využíva každý deň. Ak sa jej práve kefa či hrebeň opotrebovali, je to ideálny vianočný darček. Kefy na vlasy sa vyrábajú aj z prírodných materiálov – s diviačími štetinami alebo s drevenými ostňami.

Kniha Domácnosť bez odpadu je sprievodcom v úsilí o “zero waste”, takže bude parádnym darčekom pre všetkých, ktorí chcú práve začať.

Podarovaním nerezovej fľaše nemôžete nič pokaziť. Je praktická na cesty aj na bežný deň. Na výber máte z množstva farieb a tvarov.

Pre ženu, ktorá chodí do práce, do školy či na časté výlety sa hodí nerezový obedár alebo termoska na jedlo.

 

 

Ženy sa vedia tešiť aj z pekných maličkostí. Ideálnym darčekom pre každú ženu je kozmetika – šampón, dezodorant, krém na tvár, pleťový krém či mydlo. Ak je kozmetika prírodného rázu, neškodí zdraviu a netradične exoticky vonia, je to ešte o to lepší a prospešnejší darček.

Skvelým vianočným darčekom sú látkové odličovacie tampóny, pretože každá žena sa rada stará o svoju pleť a pri bavlnených odličovákoch nevzniká žiaden odpad. Ďalšou alternatívou na odličovanie sú mini hodvábne morské hubky.

 

 

Babičku by mohol potešiť napríklad sklenený čajník alebo pohárik na sypaný čaj s kovovým sitkom.

Univerzálnym darčekom pre maminu, sestru či dcéru je farebný voskovaný obrúsok – zabalenie desiaty či skladovanie potravín v kuchyni.

Ak máte doma stroj na espresso, môžete si do kuchyne zaobstarať štýlovú vychytávku – praktickú kefku na čistenie.

Klasika pod stromčekom, ktorá sa tam každoročne nachádza, nemusí byť na škodu, ale neprekvapí. Skúste ženskej členke rodiny podarovať niečo netradičné, no zároveň praktické. Napríklad takú prachovku na knihy alebo kefku na čistenie notebooku.

Ak máte v pláne zaobstarať si kvalitné panvice bez teflónu, skúste porozmýšľať nad liatinovým riadom – panvica, pekáč, hrniec alebo palacinkáreň, ktoré vydržia desaťročia.

 

 

 

Darček pre dcéru, syna, neter…

Chcete inšpirovať Vaše deti k tomu, aby vytvárali menej odpadu?

Školopovinným deckám sa môžu hodiť originálne drevené ceruzkové zvýrazňovače alebo tradičné atramentové pero, ktoré nikdy nevyhodia. Na desiatu do školy by mohli potrebovať dózu na jedlo zo skla alebo z nerezu. Nerezová fľaša či termofľaša je zdravou alternatívou k plastovým fľaškám. Deti ich nerozbijú a sú takmer nepokaziteľné.

 

 

Balzam na pery je neodmysliteľnou súčasťou zimných mesiacov. Tiež môže byť vhodným darčekom pre dieťa či teenagera. Prírodné balzamy sú vyrábané s veľmi jemnou vôňou, takže dieťa nemá chuť ho zlízať z pier. 🙂

Zubná kefka je síce maličkosť ale potrebuje ju každý. Kompostovateľná kefka s pekným obrázkom a puzdrom dieťa určite poteší.

 

Darček pre detičky

Pre celkom malé detičky sa darčeky kupujú pomerne ľahko – sú nenáročné, zahrajú sa so všetkým, k čomu sa dostanú a ešte ich to aj nesmierne baví. No v súčasnosti už vieme, že nie všetky hračky, ktoré sa objavujú na trhu, sú aj nezávadné. Tvorivé, pekné a zdraviu neškodlivé hračky sú vyrobené z kovu, papiera či z dreva. Ak takéto tradičné hračky svojmu dieťaťu ponúknete, možno si ich obľúbi.

Pre malých pomocníkov odporúčame kovový pracovný set do záhrady alebo do piesku. Väčšie a trochu zručnejšie deti by mohla zaujať drevená stavebnica. 

Tvorivým dušiam, ktoré rady maľujú a modelujú by sa mohli páčiť voskovky a modelovací vosk od značky Stockmar.

Protestuje Vaše dieťatko pri umývaní rúk? Mydlo v tvare ovečky mu možno pomôže prekonať “odpor” k čistote a pekná drevená krabička mu ďalej môže poslúžiť na uloženie korálok alebo iných malých hračiek.

 

 

Vieme, že Vianoce nie sú primárne o darčekoch. Ide hlavne o strávenie času s rodinou, o oddych, o prežívanie radosti a o spomalenie až prirýchleho životného tempa. Komerčné ťahy médií nás však tlačia k nákupom a častokrát nakupujeme na poslednú chvíľu prvú vec, ktorú zbadáme, veď “len aby som niečo daroval/a”. No nezaškodí trochu popremýšľať aj o dopade darčekov na životné prostredie. 🙂

Tip na záver: ak chcete byť bezodpadoví v maximálnej miere, dajú sa darovať aj nemateriálne (zážitkové) darčeky – či už individuálne, adrenalínové, skupinové alebo rodinné.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *