Návody

Ako zamedziť plytvaniu potravín?

Vedeli ste, že viac ako tretina všetkých vyprodukovaných potravín sa vyhadzuje do koša? A z toho viac ako 40% majú na svedomí domácnosti. To sú naozaj alarmujúce čísla. Veď si len predstavte, koľko pôdy, vody a ľudskej práce stojí vypestovanie zdravých potravín.

 

Ako proti tomu môžete bojovať?

1. Na nákup choďte vždy so zoznamom. A držte sa ho.  🙂

2. Nenakupujte hladní. Vtedy máte tendenciu nakupovať zbytočne veľa. Veď to poznáte – oči by jedli.

3. Nenechajte sa zlákať akciami typu 2+1 zadarmo. Často sa Vám potom potraviny pokazia skôr ako ich stihnete zjesť.

4. Naučte sa skladovať potraviny v prostredí, ktoré ich udrží čo najdlhšie čerstvé. Nie všetky patria do chladničky a aj v rámci chladničky sú rôzne teplotné zóny, ktoré vyhovujú rôznym výrobkom.

5. Načaté potraviny alebo nedojedené zvyšky skladujte v chladničke v uzavretých nádobách.

6. Držte sa zásady, že striedmosť by mala platiť vo všetkých oblastiach života – aj v stravovaní. Veď predsa nežijeme preto, aby sme jedli, ale skôr naopak – jeme preto, aby sme žili.

7. Ak nestíhate jedlo zjesť, zamrazte si ho na neskôr. Alebo darujte susedovi 🙂

8. Nerobte zbytočne veľké nákupy. Marketingoví špecialisti navrhujú usporiadanie potravín v obchode tak, aby ste nakúpili čo najviac. No ak napríklad varíte a chýba Vám jedna ingrediencia, zbehnete do obchodu a hneď nakúpite aj niečo, čo ste zrovna nepotrebovali. Práve preto by ste mali minúť najskôr to, čo máte doma, aby sa potraviny nepokazili a nenakupovať ďalšie, novšie a čerstvejšie. Dá sa variť aj super ekonomickým spôsobom – varte z toho, čo máte práve doma v chladničke či v mrazničke.

9. Zvyšky z jedla môžete posunúť vďačným všežravcom – sliepkam či prasiatkam. Ak žiadne nemáte, Vaši susedia, známi, starí rodičia možno majú 🙂 Stačí si zistiť možnosti.

10. Ak napríklad pestujete rôzne plodiny, či máte sad, v ktorom sa urodilo ovocia až priveľa, skúste sa popýtať susedov a známych, či by nechceli to, čo Vy sami nestíhate spotrebovať a spracovať. Alebo zahájte výmenný obchod – niečo za niečo. Je to vždy lepšie riešenie, ako nechať pokaziť a vyhadzovať.

 

 

 

Na skladovanie potravín v chladničke postačí miska prikrytá tanierom alebo pohár na zaváranie. Môžete si však zohnať aj šikovné zatvárateľné dózy. Tie potom poslúžia aj ako obedáre, keď si beriete jedlo so sebou. Odporúčame zvoliť nerezové či sklenené misky, ktoré sú na rozdiel od plastových zdravotne nezávadné. A tie sklenené môžete použiť aj na mrazenie. Stačí, ak nádobu nenaplníte až po okraj, ale necháte rezervu 1-2 cm. Potravina tak má dosť priestoru na rozpínanie a sklo určite nepraskne. A ak práve zariaďujete novú kuchyňu, máte skvelú možnosť  na to, aby ste si ju vybavili trvácnymi, nezávadnými nádobami a dali zbohom plastovému riadu.

 

Na skladovanie syrov alebo načatej zeleniny však nie je nič lepšie ako voskovaný obrúsok. Je vyrobený z čistej bavlny a napustený včelím voskom a živicou. Potravinu chráni, udržuje jej vlhkosť a čerstvosť a pritom jej dovolí dýchať. Výborne sa hodí aj na zabalenie sendviča na desiatu. Môžete ho proste použiť všade tam, kde by ste použili jednorazovú potravinársku fóliu. Voskovaný obrúsok však stačí po použití opláchnuť vo vlažnej vode, usušiť a môžete ho použiť znova. No a na konci životnosti ho môžete skompostovať, keďže ide o čisto prírodný materiál.

 

 

A keď máte príliš veľa ovocia či zeleniny z vlastnej záhradky, tak sa určite oplatí zavárať. Okrem klasických zaváracích pohárov môžete použiť aj štýlové poháre WECK, ktoré majú veľmi jednoduchý spôsob zatvárania. Zvládnu s ním manipulovať aj vaše deti a tak máte o pomocníkov postarané.

 

 

Všetci sme zažili, aký prístup k vareniu zastávajú naše mamy a hlavne babičky – štyri druhy jedál permanentne navarené v chladničke plus dva dezerty. Veď aby bolo pre každého dosť a nikto aby nestrádal, ale prejedanie tiež nie je príliš zdravé. No každý z nás môže úpravou svojich zvyklostí pri nakupovaní, varení či skladovaní potravín zamedziť ich zbytočnému vyhadzovaniu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *