Návody

Ak máš možnosť, založ si doma kompost

Chceš zminimalizovať odpad v tvojom smetnom koši? Možno poctivo separuješ, vyhýbaš sa jednorázovým plastom, ale aj tak ti  v domácnosti vzniká veľa ďalších neroztriediteľných položiek. Medzi ne patrí aj biologický odpad, ktorý vzniká pri varení.

Možno si postrehol/a, že túto jar sa na Slovensku v mnohých obciach rozdávali kompostéry. Ak si doteraz vyhadzoval biologický odpad do kontajnerov na zmesový odpad, je najvyšší čas to zmeniť.

 

Kompost na samote, v dome, v byte, na sídlisku…

Či už bývaš na dedine, v meste alebo v odľahlých lazoch, v dome alebo v byte, vždy máš možnosť výberu. Čo robíš s biologickým odpadom z kuchyne? Možno ho nazbieraš do odpadkového vreca, smetiarske auto ho odvezie na skládku a tam sa bude spolu s ostatným zmesovým odpadom zbytočne dlho rozkladať a zapáchať. Nie je lepším riešením vrátiť biologický materiál prírode, vďaka ktorej si ho vôbec mohol zužitkovať?

Ak máš možnosť, chuť, motiváciu alebo jednoducho cítiš, že je to správne, založ si doma kompostovisko.

 

 

Založiť si kompost v byte je jednoduchšie, keď máte balkón. Ak sa o kompost správne “staráš”, nemusíš sa báť, že kompostér bude všetkým susedom naokolo smrdieť. Výhodou je aj to, že keď kompostuješ, odpadkový kôš nebude zapáchať ani ak ho dva či tri dni nevynesieš. Možno nakoniec zistíš, že žiadny kôš ani nepotrebuješ 🙂

Keď žiješ v byte bez balkónu, môžeš si zadovážiť tzv. vermikompostér – niečo ako “akvárko” pre dážďovky. Kŕmiť ich budeš odpadom z kuchyne a ony sa ti za to odvďačia výrobu kvalitného kompostu, ktorým môžeš pohnojiť kvety alebo kríky pred panelákom.

Tiež si môžeš pozisťovať, či sa v tvojom meste/obci neprevádzkuje nejaké komunitné či sídliskové kompostovisko.

Najjednoduchším riešením je urobiť si kompostovisko v rodinnom dome so záhradou. Do kompostu môže ísť všetok bioodpad – potravinový, záhradný aj z úžitkových predmetov, ktoré sú z prírodných materiálov a už ti doslúžili – napríklad kompostovateľná hubka na riad (lufa), papierové vatové tyčinky, zubné kefky, kompostovateľné hubky na utieranie alebo vrecká.

 

Čo urobiť, aby ti vznikol kvalitný kompost?

Hoci sa kompostovanie opisuje často veľmi zjednodušene, treba si o tom minimálne niečo prečítať a naštudovať si zopár rád, ako vytvoriť užitočný a zdravý kompost. Nie je to iba o hádzaní odpadkov do kompostéra, treba sa o ne aj starať – premiešavať, prevzdušňovať, pridávať zložky, ktoré mu chýbajú.

V prvom rade treba vedieť, čo sa môže ukladať do kompostu. Sú to listy, tráva, konáriky, rastliny, škrupiny z vajíčka, zvyšky jedla, šupy z ovocia a zeleniny, v malom množstve aj šupy z tropického ovocia, výluh z čaju a kávy, kvety, popol, papierové utierky a servítky.

 

 

Do kompostu sa nehodí mäso, ryby, kosti, mliečne výrobky, psie či mačacie exkrementy a agresívna burina.

Platí, že čím menšie čiastočky materiálu do kompostu dáme, tým sa rýchlejšie skompostuje (vznikne z neho organické hnojivo – materiál podobný rašeline). To v praxi znamená, že veľké šupy je dobré pokrájať na menšie, citrusové šupky natrhať na čo najmenšie, konáriky polámať na kratšie či tenšie kúsky.

Kompost by mal mať vhodné podmienky pre zretie. Preto musí byť zložený z dvoch druhov materiálov – zo zelených, “šťavnatých” zložiek (hnoj, tráva, kuchynský bioodpad, zvyšky zo záhrady) a zo suchých zložiek (piliny, drevná štiepka, listy, slama, kartónový papier). Suché zložky k zeleným by mali byť v pomere približne 1:1.

Tieto materiály treba premiešavať, nie vrstviť. Dôležité je zabezpečiť kompostu prístup vzduchu aby sa mohol bioodpad rozložiť. Čím častejšie  ho prevzdušníš, tým rýchlejšie sa kvalitný kompost vytvorí.

Vlhkosť materiálu v kompostéri skontroluješ zmačknutím v hrsti – nesmie byť vysušený ani prevlhčený – vtedy začne hniť a zapáchať. Keď materiál zovrieš v hrsti, mali by z neho vytiecť 3-5 kvapiek vody.

 

Zo začiatku ti možno kompostovanie bude pripadať náročné, najmä kým prídeš na tie správne postupy, aby kompost vyzeral tak, ako má vyzerať. No všetko je len o zvyku – zmena návykov väčšinou vyžaduje trocha námahy. Výsledok a dobrý pocit zo seba samého ti však určite bude stáť za to. Po nejakom čase ti už kompostovanie príde úplne normálne.

 

Odborné a overené informácie získané z: http://www.priateliazeme.sk/spz/titulka

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *