Návody

Ako na kváskový chlieb?

Chlieb v obchode už nie je to, čo bývalo?

Tak si upečte vlastný kváskový chlieb. Ako na to?

Najjednoduchšie je kvások od niekoho dostať (pozri na www.kvasok.sk) –  alebo si ho vypestovať, na čo však budete potrebovať trpezlivosť, šťastie a ešte know-how.

A čo teraz? Kvások, ktorý ste si priniesli domov dajte do chladničky – je nakŕmený a vydrží takmer týždeň. Alebo si môžete rovno chlebík upiecť. Tu je náš návod:

Do kvásku prilejte 2dcl vody a 2 dcl ražnej celozrnnej múky a nechajte stáť 4-6 hodín pri izbovej teplote (dobré je ho vybrať z chladničky hneď ráno).

Potom 2/3 kvásku odlejete do misky a zvyšok odložte do chladničky na ďalšie pečenie.

Do kvásku v miske prilejete 2dcl vlažnej vody a 2dcl hladkej múky podľa ľubovôle (špaldovú, ražnú, jačmennú alebo pšeničnú), celozrnnú alebo bielu.

Necháte cca 2 hodiny odpočívať.

Potom pridáte 4 dcl vlažnej vody, 1 lyžičku soli, mletú rascu, mletý koriander a opäť múku – toľko, aby bol chlieb pevný.

Necháte odpočívať 2 hodiny v miske, potom cca 2 hodiny napríklad v liatinovej panvici alebo v pekáči, v ktorom chcete chlieb piecť.

Po cca šiestich hodinách samotného kysnutia chleba, chlieb vložíte do rúry vyhriatej na 220-250°C na 25 minút, potom stíšite na 150- 180°C a pečiete ďalších 20 minút.

Po dopečení chlieb vyberiete z panvice, potriete bohate vodou a zabalený v utierke položíte na mriežku, aby vychladol.

A môžete jesť 🙂

Dobrú chuť…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *