Návody

Viete ako sa starať o oblečenie z vlny?

Vlnené ponožky od babičky na chladné zimné večery sú na nezaplatenie. Vlnený ručne štrikovaný sveter, kožušinka pod zadok do auta, tenká vlnená bunda, ktorá ohreje aj v mrazoch či príjemné športové oblečenie z merino vlny.
To sú kvalitné kúsky oblečenia, ktoré vydržia roky. Treba sa však o ne vedieť aj patrične starať.
                                    zdroj foto: pixabay.com
Vlna je prírodný materiál s úžasnými vlastnosťami.
Izoluje, aj keď je mokrá.
V horúcich dňoch Vás jemné merino nebude zohrievať, ale naopak – chladiť.
Má samočistiace vlastnosti (častokrát vlnené oblečenie stačí iba vyvetrať).
Ak je impregnovaná lanolínom, je nepremokavá (tzv. technowool).

Vedeli ste, že vlne a hodvábu vyslovene škodia pracie prostriedky na báze mydla?

Mydlo a všetky zásadité pracie prostriedky poškodzujú vlnené vlákno a robia ho tak lámavým. Rovnako aj vysoké teploty. Preto by pracie prostriedky mali byť kyslé – zvyčajne bývajú špeciálne označené, že sú vhodné na vlnu a hodváb.
A ako prať vlnu a hodváb?
Bezpečnejšie je ručne, pretože aj niektoré práčky môžu mať pri vlnenom programe skokovú zmenu teploty (napr. opláchnutie teplého svetra ľadovou vodou), čo vedie k sfilcovateniu a zrazeniu vlny.
Ako oprať vlnený sveter, kuklu či tričko?
Naplňte umývadlo 30°C vodou, rozpustite prací prostriedok a oblečenie do neho ponorte aspoň na 10 minút. Občas oblečením pohmýrte ale vyvarujte sa šúchaniu textílií o seba ako keď periete ponožky – poškodili by ste vlákna oblečenia. Napokon dvakrát prepláchnite v čistej vode s podobnou teplotou.
A teraz tá najdôležitejšia vec – oblečenie nežmýkajte v rukách ako sa prádlo zvyčajne žmýka. Iba vodu vytlačte tým, že postláčate oblečenie o umývadlo. Napokon ho zabaľte do uteráka – prebytočnú vodu uterák odsaje a nechajte voľne usušiť vo vodorovnej polohe, aby sa nevyťahalo.
Oblečenie skladujte radšej poskladané ako zavesené.
A hlavne, ak odkladáte sveter na leto do skrine, vložte ho tam opraný. Hmyz má radšej špinu ako čistotu. Do skrine môžete vložiť lepové pásy. Tie nezabíjajú hmyz chémiou, ale privábia samčekov feromónom, takže samičky nekladú oplodnené vajíčka. Je to určite bezpečnejšie a zdravšie ako insekticídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *