Návody

Ako sa zbaviť starých liekov? V žiadnom prípade nie do koša

Týždne a mesiace bežia ako divé. Nestihneme sa ani spamätať a v krabičke s liekmi je už polovica tabletiek po záruke. Zasa nastal čas na triedenie.

Lieky po záruke sa neodovzdávajú na zberný dvor, nesplachujeme ich do kanalizácie a už vôbec sa nemôžu dávať do triedeného ani zmesového odpadu.

Ako presne je to so zbavovaním sa starých liekov a liečiv? Spísali sme pre Vás návod podľa nariadení oficiálnej slovenskej organizácie ŠÚKL (Štátny úrad na kontrolu liečiv).

Nespotrebované alebo pozáručné lieky treba odovzdať do lekárne.

Prostredníctvom tohto zberu od obyvateľov ich potom ŠÚKL zhromaždí a pošle na bezpečnú likvidáciu do spaľovne. Uvádzajú, že je to viac ako 50 ton za rok! Tak sa nestane, že by nežiadúce chemické látky kontaminovali životné prostredie (vodu, ovzdušie alebo pôdu).

 

 

Ako pri odovzdávaní liekov do lekárne postupovať?

Tabletky, kapsuly či čapíky vylúpnime z originálnych obalov tak, aby bola každá samostatne. Odovzdáme ich všetky spolu v jednom plastovom alebo papierovom vrecku.

Polotekuté alebo tekuté lieky necháme v originálnom obale (fľaštička/tuba), vložíme do vrecka a odovzdáme lekárnikovi.

 

Recyklácia obalov od liekov

Papierové obaly a nepotrebné návody môžeme vytriediť do modrého kontajnera.

Sklenené fľaštičky či hliníkové tubusy takisto vytriedime do príslušných nádob.

Blistre, v ktorých sú samostatne zabalené tabletky, sa žiaľ recyklovať nedajú. Ide o kompozitný (zmesový) materiál, väčšinou hliníka a plastu, ktorý sa od seba nedá oddeliť a preto ani efektívne zrecyklovať. Preto tieto obaly patria do zmesového odpadu.

 

Likvidácia ostatných položiek z lekárničky

Ak potrebujete znehodnotiť staré ortuťové teplomery, treba ich odovzdať do lekárne zvlášť. Striekačky s ihlami treba tiež odovzdávať zvlášť, ideálne v plastových fľašiach.

 

Za lieky sa nepovažujú kozmetické prípravky, výživové doplnky, vitamíny a homeopatiká. Síce ich v lekárni môžete kúpiť, ale vytriediť ich treba ako bežný odpad.

Staré vitamíny a výživové doplnky môžete zosypať do jedného vrecka, pevne uzavrieť a vyhodiť do komunálneho odpadu.  Tieto tabletky nelámeme ani inak nemeníme ich vzhľad a nesplachujeme ich do kanalizácie. Podľa FDA (Food and Drug Administration) by sa však mali pred vyhodením do zmesového odpadu zmiešať s nejakým prírodným materiálom (popol, hlina, usadenina z kávy). Dôvodom je to, aby tabletky nelákali ku konzumácii človeka alebo nejaké zviera.

Lekárnici od vás neprevezmú ani staré ortézy, protézy či iné pomôcky.

 

 

Zdroj foto: pixabay.com

Zdroje info:

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/media/lieky-v-mediach/ako-spravne-vyhadzovat-lieky?page_id=3246

https://smeti.sme.sk/dok/i/recyklacia-lieky

A Guide to Handling Supplements & Vitamins Responsibly

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *