Bez odpadu,  Návody,  Recenzie

Aké dno má liatinový riad?

Vedeli ste, že vhodne tvarované dno riadu je pre varenie veľmi dôležité? Aby ste dosiahli pri varení ten najlepší výsledok, riad musí rozvádzať teplo rovnomerne. Ideálne dno nádob má byť hrubé cca 6mm (zdroj – Švédska spotrebiteľská agentúra) a jeho dotyková plocha zospodu má mať mierne zakrivenie (jemné vydutie) smerom dovnútra nádoby. Tým sa dosiahne po zahriatí dobrá stabilita hrnca či panvice na akomkoľvek type varnej plochy, čo je veľmi dôležité z hľadiska bezpečnosti.

Ak by bolo dno bez tohto zakrivenia, po zahriatí by v jeho strednej časti vznikla malá vypuklina, ktorá by spôsobila nestabilnosť riadu a jeho hojdanie sa na sporáku, tým aj zvýšené riziko úrazu. Z rovnakého dôvodu by dno nedosadalo celou plochou na zdroj tepla a tým by sa ani riad nezahrieval rovnomerne. Na jednom mieste potom jedlo môže prihárať, pretože sa zohrieva a varí nerovnomerne.

Liatinový riad Skeppshult má dno navrhnuté a vyrobené špeciálne tak, aby efektívne rozvádzalo teplo po celej ploche a tým uľahčilo prípravu jedla.

S liatinovými hrncami a panvicami Skeppshult spoznáte ideálny kuchynský riad s jedinečnými vlastnosťami a varenie bude pre vás príjemný zážitok.

Určite už viete, že na indukčnú platňu je vhodný iba riad, na ktorý dokážete prichytiť magnet.  Keramické, sklenené, medené a hliníkové hrnce a panvice sa na indukčné variče vôbec nehodia (väčšina teflónového riadu je vyrobená z hliníka s povrchovou úpravou).

Riad z nerezovej ocele je dnes už označený, ak je vhodný na indukčnú platňu. Časť dna takéhoto riadu je vyrobená z magnetickej nerezovej ocele. Ale pozor, starší riad na ňu vhodný byť nemusí.

Najväčšiu účinnosť variča dosiahnete, ak budete variť v liatinových alebo železných hrncoch.

 

 

Prečo je to tak?

Indukčné platne sú založené na fyzikálnom jave elektromagnetickej indukcie – v platničke sa mení elektrický prúd, a teda aj veľkosť magnetického poľa. Jeho zmena indukuje – teda navodí – vznik elektrického prúdu v hrnci. Hrncu sa to však veľmi nepáči, takže prúdu kladie odpor a zohrieva sa. 🙂 No a keď sa ohrieva hrniec, ohrieva sa aj obsah v ňom.

A čím rýchlejšie sa hrniec ohrieva, tým menej energie miniete :-). Preto je hrniec či panvica z liatiny výhodnejšia viac ako panvica z akéhokoľvek iného materiálu – náklady na jej obstaranie sa Vám vrátia v nižšom účte za elektrinu.

A aké má indukčný varič výhody?

  • Ohrieva sa iba hrniec. Ak hrniec z platničky zoberiete, platnička rýchlo chladne (zdrojom jej zahriatia bol hrniec a jeho obsah).
  • Aktivuje sa iba adekvátna časť platničky pod hrncom – žiadne tepelné straty do okolia, žiadne zbytkové teplo.
  • Keďže platnička a jej okolie je chladné, ak Vám aj niečo vykypí, ľahko tekutinu utriete, keďže sa nepripeká na platničku.
  • Pri zohrievaní miniete o polovicu menej energie ako pri plyne, a o štvrtinu menej ako pri sklokeramických platniach.
  • Ohrievanie pomocou indukcie je nielen úsporné, ale aj rýchle, pričom viete promptne regulovať intenzitu ohrevu (na rozdiel od sklokeramických platní).

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *