Bez odpadu

6 dôvodov, prečo si nosiť svoju fľašu

Balená voda je najpredávanejšia “malinovka” na svete. Iba na Slovensku sa ročne predá 353,1 milióna litrov balenej vody, čo predstavuje 65,1l na osobu. Ak pripočítame k tomu ešte sladené nápoje, nektáre a džúsy, spotreba narastie na takmer 170l na osobu.

Dobrá správa pre naše zdravie – sme hydratovaní, ale viac ako 600 miliónov PET fliaš každý rok je ranou pre slovenskú prírodu. Odhad je, že iba 45% fliaš sa zrecykluje. Ostatné končia v spaľovniach a na skládkach.

Firmy nalievajú množstvo peňazí do reklamy, že ich voda je lepšia pre Vaše zdravie, lahodnejšia, lepšie Vás hydratuje a pod.  Je len ťažko uveriteľné, že sme všetci ochotní zaplatiť 1000-krát viac za vodu v plastovej fľaši, hoci tá z kohútika je častokrát zdravšia, chutnejšia a bezpečnejšia.

Ale ak dáme bokom finančnú stránku, je tu ešte množstvo zdravotných a enviromentálnych aspektov, prečo dať prednosť vode z kohútika pred balenou.

1. Pri produkcii plastových fliaš, ich plnení, balení, transporte na miesto, kde budú predávané, sa spotrebúvajú sa prírodné neobnoviteľné zdroje.

2. Plastové fľaše vypúšťajú do nápoja škodlivé chemické toxíny – najmä ak sú vystavené slnečnému žiareniu a teplu. A ruku na srdce, kedy a kde najčastejšie pijeme vodu? Nie je to v lete, na slnku, v aute?

3. Keď raz vypijete vodu z plastovej fľaše, jednorázová fľaša prispeje k tvorbe hôr odpadu, ktorý nemizne. Každý jeden kúsok plastu, ktorý bol kedy vyrobený, ostáva tu, na našej planéte!

4. Dokonca aj keď sa snažíte recyklovať použité fľaše, využije sa iba ich malá časť. Zvyšok končí na skládke, či v prírode… Aj pri recyklácii plastov ide o tzv. downcykláciu – teda o výrobu menej hodnotných  produktov, pretože plasty pri recyklácii postupne degradujú.

5. Ak sa plastové fľaše dostanú do prírody, sú nebezpečné pre vtáky, cicavce, ryby – mýlia si vrchnáky a úlomky fliaš s jedlom, a hladujú v dôsledku ich požitia.

6. Čas a oceán rozdrobia plasty na drobné čiastočky známe tiež ako plastový smog. Tieto mikročastice priťahujú ďalšie znečisťujúce látky, sú požierané rybami a dostávajú sa do nášho potravinového reťazca.

Tiež je dôležité si uvedomiť, že žiadna PET fľaša sa nezrecykluje na ďalšiu PET fľašu – zrecykluje sa vždy na niečo menej hodnotné – napr. na textílie (pozor, pri praní fleesu sa znečisťuje voda plastovými mikročasticami).

Čo teda máme urobiť? Znížiť množstvo jednorázových plastových fliaš. Môžete urobiť svoje osobné rozhodnutie – nekupovať viac balenú vodu, ak je k dispozícii kohútik s pitnou vodou. Chce to trochu osobného manažmentu – pripraviť si fľašu s vodou do batoha, kabelky či auta. My odporúčame kúpiť nerezovú alebo sklenenú fľašu a nie plastovú, ktorá má výrazne obmedzenú životnosť a nemusí byť 100% zdravotne nezávadná.

Tiež sa môžete zapojiť do iniciatív čistenia svojho okolia od odpadu alebo odpad zbierať len tak, na prechádzkach…

Spracované podľa https://lessplastic.co.uk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *