Návody

Starostlivosť o liatinový riad

Ak hľadáte panvicu, na ktorej sa nebude jedlo pripekať, spoľahnite sa na kvalitu, ktorú poznali už naše babičky – na liatinu. Vyberte si panvicu, ktorá je nielen kvalitná, ale aj zdravá – pre Vás aj pre životné prostredie. Nevýhodou akejkoľvek teflónovej, keramickej či titánovej panvice je, že sa z použitého materiálu uvoľňujú do jedla čiastočky v podobe atómov či molekúl. Vo väčšine prípadov ide o umelé látky, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie.

Aj z liatinovej panvice sa uvoľňujú látky do jedla. Keďže liatinové panvice Skeppshult, sú vyrábané tradičným spôsobom iba z prísne kontrolovaných prírodných surovín z lokálnej ťažby, do tela nedostávate jedy, ale železo. Železo je prvok, ktorý je nevyhnutný v našom tele pri prenose kyslíka červenými krvinkami i na činnosť svalov. Najviac sa ho nachádza v mäse , špenáte, strukovinách a obilninách.

Žiaľ, v dnešnej dobe trpí množstvo ľudí anémiou – nedostatkom železa. Anémia, ktorá vzniká nedostatočným príjmom železa sa prejavuje únavou, bledosťou a celkovou malátnosťou, nechutenstvom, tvorbou kútikov, studenými rukami a nohami, lámavými nechtami a vypadávaním vlasov. Ženy by mali dbať na zvýšený prísun železa, keďže ho strácajú počas menštruácie.

Varením v hrncoch a panviciach z liatiny viete zvýšiť obsah železa v prijímanom jedle. Ideálne je dlhodobé varenie v kombinácii s kyslými potravinami, ktoré vo zvýšenej miere absorbujú železo.  Podobne aj vitamín C napomáha vstrebávaniu železa, keďže bráni tvorbe nerozpustných železitých zlúčenín. Naopak, bielkoviny a triesloviny (obsahuje ich čaj, káva, kakao) znižujú vstrebávanie železa.

Podľa štúdie Technickej Univerzity v Texase  jedlo pripravené v liatinových panviciach obsahuje v priemere o 26% viac železa ako bežne pripravované. Takýmto spôsobom, bez akýchkoľvek umelých doplnkov výživy, viete zvýšiť množstvo prijatého železa.

Pozor však na liatinové panvice, ktoré nie sú z kontrolovanej výroby. Môžu byť vyrobené zo železného šrotu – odpadu a obsahovať a uvoľňovať škodliviny do jedla v podobe toxínov a ťažkých kovov. Každá panvica či hrniec značky Skeppshult je vyrobená vo Švédsku zo švédskej rudy – na rozdiel od iných „švédskych“ liatinových panvíc, ktoré sú vyrábané v Číne a iba sa tvária ako švédske, keďže  Skeppshult je jediná zlieváreň vo Švédsku, ktorá vyrába kuchynský riad.

Každý produkt prejde priemerne 10-násobnou kontrolou, kým opustí výrobnú halu. Práve preto iba Skeppshult dáva na svoje výrobky 25-ročnú záruku. Hrnce a panvice sú vhodné na všetky typy varičov a sporákov – indukčné, sklokeramické, tepelné, plynové, halogénové.

Aby sa panvica „vypálila“ a získala svoje skvelé vlastnosti, je potrebné v nej niekoľkokrát uvariť mastnejšie jedlo na prudšom ohni – ideálne je opekanie napr. slaniny či cibule na oleji (všetky riady) alebo pečenie v rúre s použitím oleja alebo tuku (iba celoliatinový riad alebo riad s antikórovou rúčkou).

Pri varení môžete používať drevené aj kovové náčinie. Keďže riad je celoliatinový, bez povrchovej úpravy, nedochádza k zmene jeho vlastností po prípadnom poškriabaní. Plastové varešky či pomôcky neodporúčame, keďže plasty menia svoju štruktúru pri vysokých teplotách a mnoho z nich má negatívny vplyv na zdravie.

Pripravené jedlo môžete servírovať priamo z riadu – ostane príjemne teplé po dlhú dobu – ale neuchovávajte ho v ňom. Riad by mohol hrdzavieť. Na uchovávanie potravín sú vhodnejšie dózy zo skla.

Po použití očistite riad pomocou kefy na hrnce  a opláchnite riad horúcou vodou. Po umytí riad dôkladne vysušte – je možné ho sušiť aj na tepelnom zdroji.

Ako sa treba starať o liatinový riad?

V žiadnom prípade nedávajte riad do umývačky riadu ani nepoužívajte saponát – odstránili by ste tak povrchovú tukovú vrstvu, ktorá tvorí na riade nepriľnavý povrch. Ak riad dlhšie nepoužívate, je vhodné ho pretrieť stolovým olejom.

Ak sa farba riadu zmení z čiernej na sivú, je to dôsledok vymytia povrchovej tukovej vrstvy. Výdatne potrite riad olejom a dajte ho do rúry na 15 až 30 minút pri teplote 150-175 °C, aby sa olej absorboval. Keď riad vychladne, papierovou servítkou vytrite prebytok oleja.
Ak má panvica drevenú rúčku, nastavte platničku na strednú hodnotu a nechajte na nej panvicu 10 -15 minút. Vypnite platničku a počkajte, kým panvica vychladne. Neprehrievajte panvicu.

Táto procedúra vypaľovania panvice je zdrojom výrazného pachu pripáleného oleja, takže je potrebné pri nej dobre vetrať.

Ak riad začal hrdzavieť (tuková vrstva bola vymytá, riad nebol dostatočne vysušený alebo ostalo jedlo v panvici dlhšiu dobu), škvrny od hrdze odstránte drôtenkou alebo kefou na gril. Potom je treba vykonať opätovné vypálenie riadu podľa pokynov vyššie.

Keď je panvica veľmi suchá, jedlo sa na nej pripaľuje. Aj vtedy je dobré panvicu opätovne vypáliť s olejom. Na rozdiel od iných panvíc, čím je panvica z liatiny častejšie a dlhšie používaná a premasťovaná, tým má lepšie vlastnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *