Ako na menej plastu

Školské pomôcky bez plastu

Chystáte deti na september a aj tento rok bezradne pozeráte na dlhočizný zoznam potrebných vecí, ktorý ste dostali zo školy? Ako zvládnuť návrat do školy s prehľadom a nezaťažiť zbytočne peňaženku a životné prostredie? Tu je zopár tipov!

 

Urobte si zoznam

Doma sa vám v šuflíkoch iste povaľujú všelijaké kancelárske potreby z minulého roka či po starších súrodencoch, ktoré sa možno dajú ešte využiť. Urobte si najprv poriadok a zistite, čo vám reálne chýba. Ak sú niektoré obaly na zošity roztrhnuté, skúste ich zlepiť lepiacou páskou alebo zamaskovať dieru nálepkou obľúbenej rozprávkovej postavičky. Niektoré školy akceptujú aj obaly z hrubého baliaceho papiera alebo dokonca aj z novín, tak sa skúste informovať u triednej učiteľky. Zo starých zošitov kľudne vytrhnite prázdne nepopísané stránky – budú sa hodiť na domáce úlohy, cvičné diktáty či rôzne poznámky. Na jeden z týchto papierov si rovno môžete napísať aj nákupný zoznam vecí, ktoré vám naozaj chýbajú.

 

Písacie potreby

Kúpte kvalitné plniace pero, ktoré vám vydrží celý život. A samozrejme aj atrament v skle na dopĺňanie. Na trhu sú rôzne farby, takže nemusíte ostať len pri klasickej modrej. Týmto spôsobom nebudete každú chvíľu vyhadzovať pokazené reklamné pero ale ostanú vám iba malé sklenené fľaštičky z atramentu, ktoré ešte môžete ďalej využiť. Ak predsa len neviete žiť bez guľôčkového pera, tak si zaobstarajte kvalitné, ktoré nepraskne a nepokazí sa po pár týždňoch. Trebárs aj drevené. A keď sa vypíše, tak v ňom iba vymeníte  tuhu. Aj takto môžete minimalizovať odpad a výdavky.

 

Zvýrazňovače

Vedeli ste, že niektoré značky zvýrazňovačov ponúkajú aj farbu na opätovné naplnenie? To je super spôsob ako aspoň čiastočne zredukovať množstvo odpadu. Veď všetci vieme, ako rýchlo takéto zvýrazňovače vysychajú. Ešte lepším riešením sú zvýrazňovacie ceruzky. Vyzerajú ako klasické ceruzky ale sú v neónových odtieňoch a ich tuha je prispôsobená aj na zvýrazňovanie vytlačených materiálov bez rozmazania textu. Okrem toho, že nikdy nevyschnú, nepresvitajú na druhú stranu, takže ich môžete používať aj na veľmi jemnom papieri.

 

 

Ceruzky

Dnes je na trhu veľký výber ceruziek a farbičiek z certifikovaného dreva, ktoré bolo dopestované trvalo udržateľným spôsobom (spoznáte podľa zelenej značky certifikátu FSC alebo PEFC na obale). A k ceruzkám samozrejme patrí aj strúhadlo. Ani tu nemusíte siahnuť po plaste a môžete si kúpiť drevené či kovové.

 

Pomôcky na geometriu

Prasknuté pravítko či zlomené plastové kružidlo? To je už minulosť! Kúpte si radšej drevené pravítko a pevné kovové kružidlo. Sú nezničiteľné a prežijú aj pre ďalšiu generáciu.

 

Spinky a zošívačky

Poznáte zošívačku bez spiniek? Nepotrebujete do nej žiadne náplne, keďže funguje čisto pomocou prederavenia a ohnutia zošívaných papierov. Ale rozdiel skoro ani nespoznáte. Keď fandíte viac spinkám, tak si radšej vyberte tie obyčajné kovové. Spinky potiahnuté gumenou či plastovou vrstvou môžu mať síce rôzne farby a vzory, ale na konci životnosti sú nerecyklovateľné.

 

Taška, peračník a iná výbava

Školské potreby ako taška, peračník či vrecko na telesnú sa dajú kúpiť aj z druhej ruky. Takouto kúpou dávate veciam druhú šancu na život a oddialite ich putovanie na skládku. Zároveň šetríte neobnoviteľné prírodné zdroje, ktoré môžu byť takto využité na výrobu niečoho užitočnejšieho. A samozrejme šetríte peniaze. Môžete skúsiť kamenné second hand obchody alebo tzv. charity shopy (obchody, ktoré výťažok z predaja darovaných vecí používajú na charitatívne účely) alebo sa poobzerať na rôznych online bazároch, predajných facebookových skupinách či v mobilnej aplikácii Letgo. A samozrejme nezabudnite využiť veci po starších súrodencoch, sesterniciach a kamoškiných deťoch.

 

Šmiráky

Pracujete v kancelárii? Určite ste si všimli, koľko papierového odpadu tam vznikne aj napriek tomu, že máme takmer všetky dokumenty v elektronickej podobe. Šmiráky (papiere potlačené iba z jednej strany) môžu vaše deti použiť doma na kreslenie, origami, či písanie rôznych poznámok. Rovnako môžete nejakú kôpku zobrať aj do miestnej škôlky či družiny v škole. Papiera predsa nikdy nie je dosť.

A ak ste práve zistili, že máte doma viac pasteliek, ako Vaše dieťa vie vôbec  za život vykresliť, môžete ich darovať do nemocnice či dať na charitu…

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *