Recenzie

Moja prvá liatinová panvica – recenzia

Nikdy ste nevlastnili liatinovú panvicu alebo liatinový riad a jednoducho nemáte ani predstavu, že o čom to je… no aj tak vás táto téma zaujíma? Toto je článok pre vás.

Budú to práve tri mesiace, čo vlastníme našu prvú liatinovú panvicu. Dovtedy som o tom už čosi prečítal a rozprával som sa aj s človekom, ktorý panvice používa už niekoľko rokov. Ja som bol však list nepopísaný – nevedel som si predstaviť, čo to znamená mať doma liatinu. Vedel som iba to, že liatinová panvica je ťažšia ako iné, „zdravšia“ ako iné a že sa po nej dá škriabať vidličkou. Ale to bolo asi také moje „osobné maximum“.  😉

 

Váži viac ako bežná panvica

Liatinová panvica je na prvé chytenie… ako by som to povedal… no je ťažká, čo si budeme hovoriť.  Po troch mesiacoch si však už ani nespomínam, že čo na nej bolo také ťažké. Je to jednoducho iba zvyk. Na začiatku je človek trochu šokovaný, ale dnes to už ani nevnímam. Jednoducho beriem, že je taká, aká je. Panvica má vždy oproti rúčke taký držiak (“ucho”), a preto je možné ju pohodlne prenášať aj dvoma rukami – ako hrniec.

 

 

Zdravšia ako teflónová

To, že liatinová panvica je „zdravšia“ ako teflónová panvica zo supermarketu znamená asi toľko, že pri používaní teflónovej panvice (po poškodení jej povrchu) sa stáva, že sa z nej počas používania odlupujú mikročastice, ktoré sa potom nachádzajú napríklad v praženici, ktorú ste si na panvici práve uvarili. Takže ako? Chutí vám praženica s teflónom? Rezeň s teflónom? Hm?

 

Do panvice vidličkou? Bez problému.

Toto sa zdá na prvé počutie také nejasné. Čo je toto za výhodu? Poznáte to, smažíte chlieb vo vajci a teraz ako ho otočiť, aby ste nepoškriabali citlivý, teflónový povrch panvice. Pri liatinovej panvici sa báť nemusíte. Vidličkou môžete doslova prebodnúť vajcový chlieb a… liatinový povrch určite nepoškriabete. 🙂

 

 

Praktické používanie

Začiatky boli zvláštne. Panvica „sedela“ na sporáku a my sme úplne presne nevedeli, čo s ňou. Nemali sme recepty, ktorými by sme ju „otestovali“. Nevedeli sme ako ju presne zabehnúť, čo urobiť. Po čase sa to však poddalo. Dnes ju používame celkom bežne. Stále sa učíme a musíme sa ešte podučiť ohľadne procesu, ktorému sa hovorí „zapekanie oleja“ (na panvici sa vytvorí nepriľnavá vrstva oleja).  Ale aj bez toho sme veľmi spokojní.

 

Ktorú panvicu si vybrať?

My sme chceli nejakú menšiu, konkrétne sme si vybrali hlbokú s priemerom 25cm a s rúčkou z nehrdzavejúcej ocele, ktorá sa dá používať aj v rúre (pre porovnanie, existujú ešte drevené rúčky a liatinové rúčky). Veľkostne je táto 25 cm panvica tak „akurát“. Pokrievku používame z inej panvice, ktorú sme mali už doma.

 

 

Prečo Skeppshult?

Liatinové panvice vyrába viacero výrobcov a ako to platí pri všetkom, tak to platí aj pri nich – keď dvaja robia to isté, tak to nie je to isté. Skeppshult je výrobca zo Švédska, existujú viac ako 100 rokov, na panvice dávajú záruku 25 rokov, majú biocertifikát. A panvice sa vyrábajú v EÚ a z kvalitnej, spoľahlivej liatiny.

 

 

 

Je príjemné mať doma liatinovú panvicu. Pravda, pravda, je trochu ťažšia, ale na to si človek rýchlo privykne. A hlavne ide o to zdravíčko, aby to bolo, lebo potom ide vždy všetko akosi lepšie. A bez mikročastíc teflónu v jedle sa človek obíde. No a škriabanie vidličkou po panvici, tak to si tiež nesmiete nechať ujsť 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *