Ako na menej plastu

V zdravej nádobe zdravé jedlo

Kúpite si v obchode víno v plastovej fľaši? A čo keby Vám nalial vinár svoje najlepšie víno z plastového suda?

Tak prečo by ste si mali ukladať jedlo do chladničky v plaste alebo ho z neho jesť?

Plastové dózy sú ľahké, nerozbitné a hlavne lacné. Ale toto by nemalo byť jediným merítkom kvality obalového materiálu. Ich veľkou nevýhodou je, a výrobcovia to vedia a tešia sa na Váš ďalší nákup, že plast interaguje s jedlom – prijíma jeho farby a pachy – po čase je nádoba nevzhľadná a vy sa vyberiete do obchodu, aby ste si kúpili novú, z kvalitnejšieho plastu. A naopak, plast uvoľňuje do jedla látky, ktoré boli použité pri jeho výrobe:

– zmäkčovadlá (o.i. ftaláty) – sú zakázané v hračkách, keďže negatívne ovplyvňujú hormonálny systém; sú spájané s niektorými typmi rakoviny

– ťažké kovy

– bisfenol A (BPA) – je významnou súčasťou polykarbonátov, z ktorých sa vyrábajú detské fľaše či misky; má estrogénnu aktivitu, čím ovplyvňuje hormonálny systém a chromozómy, spôsobuje poruchy kardiovaskulárneho a nervového systému, poškodzuje mozog.

Plast je krehký a nádoba sa ľahko poškriabe alebo praskne. Znova si môžete ísť vybrať novú dózu… Ale vy si môžete vtedy vybrať nádobu, ktorá nesaje pachy ani farbivá, neuvoľňuje nič do jedla, vydrží Vám pri dobrom používaní niekoľko desaťročí a bude stále pekná. Môžete si kúpiť sklenenú alebo nerezovú dózu.

 

SKLO

Sklo sa vyrába z kremičitého piesku, zahrievaním na tak vysokú teplotu, až skvapalnie. Aby sa táto teplota znížila na cca 1000°C, pridáva sa sóda. Na zosilnenie skla sa do zmesi zamieša vápenec. Výsledkom je beztvará homogénna krehká priehľadná tavenina, ktorá sa môže pomerne jednoducho tvarovať – fúkaním alebo liatím. Je 100% recyklovateľné. Je biologicky neaktívne – neovplyvňuje chuť, vôňu ani zloženie jedla, nemá vplyv na hormonálny systém ľudí  a je nepriedušné – neprepúšťa kyslík a iné plyny, ktoré by mohli podporovať rast baktérií v jedle. (Krátke video o tom, ako sa vyrába sklo, môžete vidieť na stránke tv.sme.sk.)

Nevýhodou je jeho hmotnosť a aj napriek tomu, že sú nádoby z tvrdeného skla, môžu sa pri páde rozbiť.

 

Na uskladnenie alebo prenos detských príkrmov alebo tekutých jedál môžete využiť klasické zaváraninové poháre na závit. Na tuhé potraviny (cestoviny, mäso, zemiaky, šaláty a pod.) sú vhodnejšie nádoby so širokým hrdlom – dózy a dózičky s nepriepustným vrchnákom.

 

NEREZ /ANTIKÓR

Nerezová oceľ je oceľ s obsahom viac ako  10,5% chrómu a s prídavkom niklu. O tom, koľko je v zmesi jednotlivých zložiek hovorí aj číslo typu nerezovej ocele: oceľ 18/8 obsahuje 18% chrómu a 8% niklu. Vďaka tomu je oceľ výraznejšie odolná voči korózii (môže hrdzavieť v prostredí s vysokým obsahom solí). Na rozdiel od hliníkových alebo smaltovaných nádob nepotrebuje žiadnu povrchovú úpravu. Je ľahký a mechanicky prakticky nezničiteľný. Neuveriteľnou vlastnosťou nerezu je, že aj po poškriabaní sa atómy chrómu preusporiadajú za prítomnosti kyslíka tak, aby nedochádzalo k hrdzaveniu. Podobne ako sklo, je biologicky neaktívny a nepriedušný. Je 100% recyklovateľný.

 

Pri kvalitnom potravinárskom nereze sa netreba obávať uvoľňovania kovov. Napriek tomu sa odporúča vyhýbať sa nerezu pri precitlivenosti na nikel. Taktiež sa neodporúča v nerezových nádobách skladovať jedlo dlhodobo – najmä slané a kyslé, aby nedošlo k chemickej reakcii a hrdzaveniu nádob. Krátkodobé skladovanie slaných a kyslých potravín je bezpečné. Nerezové nádoby nie sú vhodné do mrazničky, no využijete ich na prenos jedla v bežné dni – v škole, v práci či na výletoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *