Bez odpadu

Bežný balzam na pery – môže škodiť zdraviu?

Balzam na pery, vajíčko, jelení loj, tyčinka na pery – tento kozmetický doplnok tvorí bežnú súčasť kabelky takmer každej ženy a povaľuje sa vo vrecku kabáta viacerých mužov. Asi málokomu však napadne zamyslieť sa nad zložením hmoty, ktorú si natierate na pery aj niekoľkokrát denne. Z čoho sú vlastne balzamy vyrábané?

Podľa viacerých názorov (vedeckých či osobných) ľudí, ktorí mali skúsenosti s alergickými reakciami, opuchmi pier, či dokonca s problémom závislosti na balzame na pery je jasné, že látky,  z ktorých sa balzamy vyrábajú, môžu byť zdraviu škodlivé.

Viaceré chemické látky

Hlavnú zložku balzamov na pery tvorí vazelína, ktorá sa rôznymi procesmi vyrába z ropy. Čo sa dostáva na povrch tela, to pokožka aj vstrebáva, no a v prípade balzamov sa môže stať, že ak si obliznete pery, nechtiac sa dostane aj priamo do žalúdka. Takýto balzam navyše zabraňuje vylučovaniu látok cez pokožku prirodzeným spôsobom, a tak v konečnom dôsledku skôr pokožku na perách upcháva viac ako premasťuje. Tým pádom sa častým používaním balzamu pery viac a viac vysušujú a vzniká kolobeh, kedy si pery musíte natierať častejšie a častejšie. No a preto sa nečudujte, že niektorí ľudia môžu zostať na tomto výrobku závislí.

Parabény, ktoré balzamy taktiež obsahujú,  narúšajú činnosť endokrínnych žliaz (žľazy s vnútornou sekréciou), čo môže mať za následok vznik rakovinotvorných buniek a u mužov spomalenú tvorbu spermií.

Látky zodpovedné za vôňu a príchuť môžete považovať za “skryté chemikálie”. Tieto často obsahujú určité množstvo ftalátov, ktoré majú vplyv na tvorbu hormónov (teda aj na plodnosť) a tiež môžu byť zodpovedné za prejav alergických symptómov a astmy.

 

Prírodné oleje a esencie budú to “pravé balzamové”

Ak si myslíte, že hľadať alternatívy k bežným balzamom predávaným v drogériách má zmysel, treba sa zamerať na značky kozmetických výrobkov, ktoré využívajú čisto prírodné látky ako včelí vosk, propolis, kokosový olej, bambucké a kokosové maslo alebo olivový olej.

Na slovenskom trhu sa týmito prírodnými ingredienciami prezentuje aj značka Ponio, ktorá má v ponuke aj prírodný balzam na pery v recyklovateľnom papierovom obale. Je zložený hlavne rastlinných olejov (olivového a kokosového), účinné látky mu dodávajú oleje vyťažené z viacerých druhov ovocia, zeleniny a semienok, kakaovníka a ďalších esenciálnych olejov no a za vôňu sú zodpovedné prírodné silice (čo je súčasť živice, esencia) a výťažok z konkrétneho ovocia (napríklad melón, mango, pomaranč či kokos).

Balzamy  nie sú ochutené, preto ich nebudete mať tendenciu “lízať a jesť” 🙂

 

 

Tak čo myslíte? Bežné balzamy na pery nebudú asi žiadna hitparáda. Najmä v dnešnej dobe, kedy sa chemické látky (ktoré nemusia byť zdraviu prospešné) pridávajú dokonca aj do potravín, by sme si naozaj mali dávať pozor, čo do seba dávame a aj aké látky aplikujeme na kožu. Čoraz viac ľudí  po obrovskom boome konzumného, rýchleho spôsobu života  začína zastávať názor, že je viac než potrebné spomaliť, uvedomiť si, čo je pre ľudí prirodzené a vrátiť sa k prírode a jej princípom. Balzam na pery je iba malým príkladom oproti tomu všetkému, čo využívame v každodennom živote.

 

Voľne spracované podľa:

https://www.mindbodygreen.com/0-16333/to-heal-chapped-lips-avoid-these-harmful-lip-balm-ingredients.html

https://www.smh.com.au/lifestyle/beauty/why-lip-balm-is-making-your-lips-lazy-and-dry-20160301-gn7e3d.html

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *