Bez odpadu

Ktoré potravinové obaly môžu ovplyvniť ich obsah?

Takmer všetci sa zaujímame o to, čo jeme. Ale pritom by nás malo trápiť aj to, v čom je jedlo zabalené. Odhliadnuc od toho, že množstvo potravinových obalov sa nedá recyklovať kvôli tomu, že sú znečistené, zamastené alebo inak znehodnotené, niektoré nie sú bezpečné ani zo zdravotného hľadiska.

Prenosné boxy na jedlo

Americké štáty ako New York, Washington a San Francisco zakázali používanie polystyrénových jednorázových pohárov, tanierov aj boxov na prenos jedla – niektoré látky v polystyréne boli totiž identifikované ako karcinogénne. Snažili sa ich nahradiť zdravšími materiálmi vyrobenými na rastlinnej báze. Ani tieto však nie sú celkom bezpečné, pretože výskumy preukázali, že takmer 2/3 skúmaných vzoriek “take-away” obalov z amerických obchodov, vykazovalo zvýšenú hladinu látky – fluorínu (ktorý pravdepodobne spôsobil zníženú schopnosť reprodukcie a iné zdravotné problémy u laboratórnych zvierat).

Najlepšou možnosťou je nosiť si vlastné obaly z udržateľných materiálov, alebo využiť také, ktoré sú vyrobené z hnedého recyklovaného papiera.

 

Ako je to s plechovkami a konzervami?

V hliníkových plechovkách sa nachádza plastová vrstva, ktorá môže obsahovať škodlivý bisfenol A (BPA). Ešte stále nezakázali jeho používanie v styku s jedlom aj napriek tomu, že môže spôsobiť narušenie funkcie endokrínneho systému. Niektoré spoločnosti (v Amerike) hliník však dobrovoľne nahradili napríklad pri obaloch s detskou výživou a fľašiach s detskými potravinami… V Európskej únii je BPA výhradne zakázané pri predmetoch pre deti do 3 rokov – detské príkrmy a jedlo sa teda nemá predávať v plechovkách ani v konzervách.

Najbezpečnejšie je namiesto plechoviek nakupovať jedlo a nápoje v sklenených obaloch.

 

Plasty sú všade a pri styku s jedlom predstavujú potenciálne riziko

Plasty druhu 3 (PVC) , 6 (styrén, polystyrén) a 7 (kombinovaný plast) by vôbec nemali prichádzať do styku s jedlom, pretože sú najnestabilnejšie.  Z polyvinylchloridu bývajú vyrobené pevné dózy na jedlo a je tam riziko, že doňho môžu vypúšťať ftaláty (látky na zmäkčenie plastu, ktoré sú hormonálnymi disruptormi).

Z polystyrénu sú veľmi známe prenosné boxy na jedlo, poháre alebo kelímky od jogutov. Polystyrén však pri vysokej teplote uvoľňuje látku – styrén – ktorá nepriaznivo pôsobí na obličky.

 

 

Niektorí ľudia majú dojem, že ovocie či zelenina balená v plastovej fólii je čistejšia a hygienickejšia ako tá  nezabalená.

Šušťavé či priľnavé plasty môžu obsahovať chemikálie, ktorými “nakazia” jedlo. Pravdepodobne obsahujú ftaláty –  tieto obaly bývajú často neoznačené, takže zákazník sa nemá šancu dozvedieť, z čoho sú vyrobené.

Ovocie a zeleninu si však aj tak po prinesení domov vždy umyješ alebo okrájaš.

Riešenie: nakupuj voľnú zeleninu a ovocie.

 

 

Automat na kávu – záťaž pre životné prostredie

Jednorazové automatové poháriky na kávu sú takisto “záludné” – zdá sa, že sú vyrobené z papiera, ale vnútro majú potiahnuté plastovou vrstvou aby sa nerozmočili. A v kontakte s horúcou kávou…to nemusí byť najzdravšia voľba. V každej väčšej firme, na staniciach, na letiskách, v nákupných centrách a na iných verejných priestranstvách nájdeš automat na kávu. Cez prestávku v práci si x zamestnancov zájde na kafe, niektorí aj 2-3 krát denne. Tak vzniká kvantum odpadu a aj možné zdravotné riziko.

Pri pravidelnej návšteve kaviarne za účelom zobrať si kávu so sebou si nos vlastný pohárik. Možno to ocení aj personál a dá ti nejakú zľavičku (osobná skúsenosť 🙂 ).

A všetci si pamätajme: Bezpečné plasty do mikrovlnky (microwawe safe) neexistujú.

 

Voľne preložené podľa: https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/28/plastics-toxic-america-chemicals-packaging?fbclid=IwAR1odD4Spw62yMRVWn64x-vNdf8xmfXHkcYpf6B8Dmpc1m2pLbBWrqME_9Q

Foto: Darina Martáková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *