Bez odpadu

“Mikroplasty sme našli aj v neosídlenej Arktíde.” Will McCallum – Slovakia Going Zero Waste 2020

Uplynulý víkend sme sa zúčastnili prvej online bezodpadovej konferencie na Slovensku – Slovakia Going Zero Waste 2020. Dozvedeli sme sa množstvo pozitívnych, ale aj alarmujúcich informácií. Tie najzaujímavejšie z nich Vám chceme sprostredkovať na našom blogu – krátkymi článkami či reportmi z prednášok. 🙂

 

Prvým sobotňajším prednášajúcim bol pán Will McCallum – autor knihy “Ako sa zbaviť plastov” a zároveň riaditeľ organizácie Greenpeace pre oceány.

Poslucháčom rozprával svoje čerstvé dojmy o expedícii, z ktorej sa práve vrátil: spolu s tímom výskumníkov sa plavil z Akrtídy až na Antarktídu a skúmal vplyv plastov na životné prostredie. Spomínal zážitok, na ktorý  len tak nezabudne. Pozorovali ľadovec vo Wedellovom mori (čo je najchladnejšie miesto na Zemi – úplne neosídlená zóna, kam ľudská noha takmer nevkročila), kde neexistuje žiadny rybolov, žiadne ľudské zásahy do prostredia. Blízko ľadovca však videli plávať veľkú plastovú bóju, aká sa používa pri rybolove. Willovi to hmatateľne pripomenulo, ako veľmi sa naša planéta zmenila za posledné desaťročia.

V 60. rokoch sa začali vyrábať plastové tašky ako prvý lacný masovo vyrábaný produkt z plastu – v tej dobe to bol neuveriteľný vynález. No dnes je jedným z najväčších plastových znečisťovateľov oceánov.

Will hovorí, že je jasné a nutné, že musíme znížiť ľudský vplyv na oceány, aby sme si zachovali “modrú planétu”. Musíme čo najskôr zmierniť čerpanie prírodných zdrojov, prehnaný rybolov, dopady klimatickej aj plastovej krízy.

 

 Zdroj foto: pixabay

Vedci z expedície testovali arktický sneh a ľad na mikroplasty – našli ich v 90% vzoriek a dokonca aj v čerstvo napadanom snehu! Čiže mikroplasty museli priletieť v oblakoch. Plastové znečistenie je absolútne všade – v ľade, v tropických tokoch, na dne oceánov, plávajúce v oceáne (veľkú časť tvorí rybárske vybavenie a siete, ktoré tam skončili možno aj nechtiac)…

Will upozorňoval, že mikroplasty v prostredí pôsobia ako “magnet” ktorý na seba naväzuje rôzne toxíny – takže ak sa dostávajú do potravinového reťazca rýb, dostávajú sa aj na naše taniere.

Pozitívne je, že momentálne sa na svete dejú nezvyčajne rýchle zmeny k tomu, aby sme postupne plastové znečistenie znižovali. No treba si uvedomiť, že politici sa tým zaoberajú z veľkej časti preto, lebo na zmene trvá verejnosť – teda my.

 

Kde sme a kam smerujeme tento rok v boji proti plastovému znečisteniu?

Kvôli pandémii sa v súčasnosti až tak nepozerá na používanie jednorazových plastov – napríklad v UK boli jednorázové rúška nájdené úplne v každom prostredí.

Udáva ďalší príklad – v Británii sa používa 11 miliárd kusov jednorazových plastov ročne iba v súvislosti s gastronómiou.

Plasty sa dostali do potravy zvierat – napríklad vtáky nimi kŕmia svoje mláďatá – a smutné na tom je to, že už to asi nevieme zmeniť. V životnom prostredí je toľko plastu, že takéto javy budeme asi pozorovať ešte mnoho rokov.

Myslieť si, že by sme planétu mohli upratať a vyčistiť od plastov a dať do takého stavu, v akom bola predtým, jednoducho nie je reálne. Kľúčom je podľa Willa zabezpečiť, aby to v budúcnosti nebolo ešte horšie ako teraz.

 

Zdroj foto: archív - Darina Poláčková

 

Čo môže pomôcť k okamžitej zmene?

Najmä vôľa ľudí – zákazníkov – rozprávať sa s podnikateľmi, majiteľmi miest, ktoré navštevujú – pre to, aby zmenili ich návyky a vymenili vybavenie za neplastové.

“Jediný spôsob, akým vláde ukázať, že sa dá fungovať bez jednorázových plastov je, že to vidia na nás – keď to dokáže jedna osoba, môžu to dokázať všetci.”

 

Na otázku, či Greenpeace spolupracuje napríklad s organizáciou OceanCleanUp Will odpovedal, že robia skvelú prácu, majú dobrých vedcov a inžinierov, ale skôr sa sústredia na “zametanie” problému (upratovanie pláží, čistenie vôd), no nemieria k odstráneniu plastového problému alebo k zmene zhora (neapelujú na vlády).

Na otázku, čo si myslí o novoobjavených enzýmoch, ktoré vedia rozpúšťať plasty odpovedal, že je to skvelé, ale potrebné technológie a ich uvedenie do praxe bude trvať ešte ďalších minimálne 10 rokov. Za túto dobu sa môže vyrobiť ešte neuveriteľne veľa dalšieho plastového znečistenia. Takže treba začať bojovať práve teraz a nečakať!

 

A čo Will odkazuje všetkým poslucháčom konferencie a aj ostatným?

To, čo môže každý človek zmeniť už teraz okamžite je: prestať používať plastové veci, ktoré je najčastejšie vidieť v prostredí. “Už žiadne plastové tašky, kávové kelímky, plastové fľaše a slamky.” To sú top 4 veci, ktoré znečisťujú najviac, našli sa úplne všade.

A ešte jedna dôležitá vec – rozprávajme ľuďom o tom, prečo sa snažíme žiť zero-waste a upozorňujme podniky, že si nosíme vlastné udržateľnejšie vybavenie (poháre, slamky, nádoby na jedlo…) – to, že o tom vedia a vidia, ich vie najviac motivovať k zmene.

 

Zdroj: prednáška na Slovakia Going Zero-Waste 2020 - Will McCallum: Kde sme a kam smerujeme

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *